Siellä, täällä, kaikkialla

Kaikki blogit puheenaiheesta Alkoholiverotus

Viron alkoholinpolitiikka epäonnistunut, oppiiko Suomi?

Viron alkoholipolitiikka on kokenut kolauksen ja suoranaisen epäonnistumisen. Siellä alkoholista saadut verot laskevat vaikka niiden piti nousta.  Eli takkiin tulee ja haitat jäävät kumminkin Viroon. 

Virossa ollaan jo puhuttu, että korotuksen alkoholinveroon pitäisi peruuttaa. 

Mielenkiintoista on seurata miten Suomessa asiaan suhtaudutaan. Jos Viro peruuttaa veron noston, niin se tietää sitä, että matkustaja tuonti Suomeen ei ainakaan vähene. 

Tässä teille viinalaskelma, hyvät kansanedustajat

Eduskunta saa viimein käsiteltäväkseen esityksen uudeksi alkoholilaiksi. Käsittelystä odotetaan poikkeuksellisen vauhdikasta poliittista teatteria, sillä alkoholi herättää suuria intohimoja niin kansassa kuin heidän edustajissaan.

Väittelyn tikunnokkaan on nostettu nelosoluen tuominen kauppoihin sekä niin kutsutut limuviinat. Termin taakse on verhottu erityisesti suomalainen olympialegenda gin long drink, joka siis nyt halutaan kauppojen hyllyille. Viinaa eli alkoholia sekään ei saa sisältää yhtään sen enempää kuin kauppojen oluet ja siideritkään.

Viinaralli siirtymässä Virosta Latviaan

Suomessa olisi aika herätä todellisuuteen myös alkoholiverotuksen osalta. Alkoholilain valmistelu tökkii, koska änkyrät sitä eduskunnassa vastustaa.

He juhlivat kun Viro korottaa verojaan alkoholin osalla. Se ei muuta mitään, koska hakureissut suuntauttuvat jatkossa Latviaa. 

Alkoholiveroa pitää laskea reilusti. Haittoihin vetoavat varmasti asiaa vastustaa.

Miksi veroja kierretään?

Verojen kiertämiseen syyllistyy vuosittain lukuisa määrä kansalaisia, jotka eivät käytä autoa, eivät juo alkoholia, hakevat ruokansa leipäjonoista, eivätkä omista muuta kuin muovikassin, johon kauppojen ylijäämäruuan hakevat. Niin, jos kiireiltään ehtivät. 

Vuoropuhelua baaritiskillä

Istahdan baaritiskille.

  • Mitäs otat, kysäisee reipasotteinen ravintolatyöntekijä hanojen takaa.

  • Kiitos, ihan lasi vissyä jäillä. Oletkos sinä muuten liiton jäsen?

  • Tottakai olen! Eihän sitä tiedä minkälainen sälli tähän seuraavaksi omistajaksi tulee, on nääs aika monta kertaa jäänyt palkat saamatta tässä puljussa.

Mietin mielessäni, että enpä olisi tästä paikasta tuota arvannut ja siemaisen kylmää raikasta juomaani.

  • Vai että liiton miehiä, tokaisee ääni viinikaapilta.

Tallinnan risteilyille ja Venäjän matkailulle piristysruiske

Uuden perskeko-hallituksen linjauksista löytyy jälleen kerran tupakan- ja alkoholiverojen nostaminen.  Tallinnan päiväristeilyn hinta on nykyisellään parhaimmillaan 10 €:n paikkeilla, talvella jopa halvemmallakin pääsee.  Jos Virosta tuodussa tupakka-askissa on varoitukset suomen- ja ruotsinkielellä, kahden kartongin maksimimäärä ylittyy.
http://www.tulli.fi/fi/yksityisille/matkailijat_muuttajat/alkoholi_tupakka/

Laitetaan se raha liikkumaan

Suomessa rahan kuluttaminen on helppoa, hinnat ovat verojen takia jo niin korkeat että köyhempi on kuluttanut käyttövaransa jo hyvissä ajoin ennen seuraavaa tilipäivää. Mielestäni tuota tulonjakoa tulisi kuitenkin laajentaa antamalla useammille tahoille mahdollisuus päästä osingoille käytetystä rahasta.

Kysymyksiä joihin minulla ei ole vastausta

Ajatusten Tonava lilluu lempeästi ja purkaa pohdintojaan kommentoitavaksi. Esittämiini kysymyksiin minulla ei ole faktaan perustuvia vastauksia, vielä. Joitain ajatuksia aiheesta aina kysymysten ohessa.

 

Jos terveellisten ruokien arvonlisäveroa laskettaisiin, kuinka se vaikuttaisi kansanterveyteen?

Alkoton vuosi – kansalaisliike holhouksen lopettamiseksi

Suomalaisen alkoholipolitiikan trendi on osoittanut, eritoten viimeisen vuoden aikana, että poliitikkomme eivät miellä suomalaisia enää täysivaltaisiksi ihmisyksilöiksi. Suomessa byrokratiasta, kieltämisestä ja holhoamisesta on tullut itsetarkoitus siinä, missä yksilönvapaus nähdään uhkana valtionkoneiston hyvinvoinnille. Me kansalaiset olemme poliitikkojen silmissä muuttuneet vain hyödynnettävissä olevaksi resurssiksi, jonka vapauksia täytyy rajoittaa aina, kun julkishallinnolta uhkaa jäädä verorahoja saamatta.

Vielä ehdit eroamaan kirkosta!

Vuosi on lopuillaan ja ensi vuonna astuu voimaan taas useat uudet lait ja säädökset, jotka kurjistavat palkansaajan ja yrittäjien kukkaroita. Veronmaksajien keskusliiton mukaan, suomalaisten ostovoima laskee ensi vuonna noin prosentin verran. Useat verot ja maksut saavat korotuksia, työmatkoja ja asuntolainan korkoja voi vähentää entistä vähemmän verotuksessa, eikä suomen talous muutenkaan näytä mitään nousun merkkejä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä