Siellä, täällä, kaikkialla

Venäjän uutiskatsaus - viikko 33

Tällä (tylsähköllä) viikolla kirjoitan terrorismin vastaisesta operaatiosta Pietarissa ja Novisibirskin alueen rajoituksista ulkomaisen työvoiman käyttöön.

 

Venäjän uutisviikkokatsaus oli alunperin tarkoitettu kesän mittaiseksi projektiksi ja tähän viikkoon mennessä se on kerännyt noin 20 000 lukukertaa. Kiitän kaikkia lukijoita! Tämä on toistaiseksi viimeinen katsaus tässä muodossa. Yritän kirjoittaa katsauksia jatkossakin kun mielenkiintoisia uutisia tulee vastaan, mutta en lupaa että tekstejä tulee joka viikko.

 

Terrorisminvastainen operaatio Pietarin lähiössä

 

Viime viikon maanantaina vahvasti aseistetut kansalliskaartin erikoisjoukot hyökkäsivät 16-kerroksisen asuinkerrostalon asuntoon. Seuranneessa tulitaistelussa poliisi surmasi neljä terroristiksi epäiltyä. Vaikka kaikkien maan sotilas- tai poliisioperaatioiden virallisiin tiedotteisiin on syytä suhtautua skeptisesti, näyttää siltä että kyseessä tosiaan oli Pohjois-Kaukasialainen terroristisolu joka suunnitteli uutta iskua.

 

Venäjällä on ollut lukuisia terrori-iskuja aina 90-luvun alusta saakka. Pohjois-Kaukasuksen alueella iskut ovat edelleen hyvin yleisiä, ja suurempia siviiliväestöön kohdistuvia iskuja on sattunut myös Moskovassa ja Etelä-Venäjällä. Viimeksi joulukuussa 2013 kuoli 34 ihmistä kahdessa pommi-iskussa bussiin ja juna-asemalle. Kuitenkin Pietarin kaupungille terrorismin ongelma on ollut toistaiseksi lähes tuntematon, ja se tekee tästä uutisesta huolestuttavan suomalaisille turisteille.

 

Venäläisen terrorismin historiassa voidaan katsoa olleen kaksi vaihetta: ISIS:tä edeltävä ja ISIS:in aikainen. Ensin mainittu viittaa Pohjois-Kaukasuksen muslimialueisiin, joissa terrorismin tausta-ajatuksena oli paitsi oma tulkinta islamista, myös pyrkimys irtautua Venäjästä. ISIS:in aikakaudella monet Venäjän sisäisten separatistiliikkeiden taistelijat ovat siirtyneet taistelemaan Syyriaan ja Irakiin. Novaja Gazetan tutkivan journalismin juttu väittää, että Venäjän viranomaiset päästävät potentiaaliset terroristit Syyriaan ISIS:in luo mielellään. Ei siksi, että Venäjä tukisi ISIS:iä, vaan koska terroristit ovat vähemmän vaarallisia vieraalla maaperällä.

 

Pietarissa viime viikolla tuhottu solu näyttää kuitenkin edustavan “perinteisempää” terrorismia joka tähtää Pohjois-Kaukasuksen maiden itsenäistymiseen. Samalla viikolla kaksi käsiaseilla ja kirveillä varustettua nuorta miestä Tshetsheniasta hyökkäsivät poliisien kimppuun haavoittaen kahta ennen kuin saivat surmansa. ISIS:in väitetään ottaneen vastuun iskuista. Nämä kaksi iskua edustivat osaltaan Venäjän terrorismiongelman molempia vaiheita.

 

Lyhyellä aikavälillä on positiivista, että Venäjä sai estettyä Pietarin iskun. Pitkällä aikavälillä on huolestuttavaa mitä tapahtuu jos Syyrian konflikti ratkeaa ja Venäjän taistelun koettelemat islamistit palaavat kotiin.

 

Novosibirskin alue kielsi ulkomaalaisen työvoiman 16 ammattikunnassa

 

Viikon alussa Novosibirskin alueen kuvernööri allekirjoitti määräyksen joka kieltää ulkomaalaisia työskentelemästä mm. rahoitussektorilla, juristeina, kielenkääntäjinä, opettajina, kuletusalalla, kirjanpidossa, alkutuotannossa tai johtotehtävissä.

 

Venäjällä on paljon tyytymättömyyttä vierastyöläisten määrään liittyen. Maan johto on säilyttänyt viisumivapauden Keski-Aasiaan entisiin Neuvostoliiton maihin osana pyrkimystä säilyttää nämä maat Venäjän vaikutuspiirissä. Politiikan seurauksena maassa on toiseksi eniten laittomia siirtolaisia Yhdysvaltojen jälkeen. Raja vierastyöläisen ja laittoman siirtolaisen välillä on usein häilyvä, sillä monet työskentelevät maassa laillisesti, mutta jäävät maahan työluvan umpeuduttua. Esimerkiksi vuonna 2013 puolet Tadžikistanin BKT:sta tuli ulkomailla työskentelevien rahalähetyksistä, mutta sittemmin osuus on laskenut ruplan heikentymisen vuoksi.

 

Tavalliset venäläiset suhtautuvat vierastyöläisiin Aasian maista hyvin negatiivisesti. Asenne maahanmuuttoon ei liity pelkoon työpaikoista. Venäjän työttömyysaste on vähän alle 6 % ja se on pitkälti rakenteellista. Edes kaksi vuotta kestänyt talouslama ei ole juuri nostanut työttömyyttä, koska samanaikaisesti työikäinen väestö supistuu nopeasti. Vierastyöläiset ovat pääosin korkeintaan peruskoulun suorittaneita, jotka työskentelevät pääosin rakennussektorilla, vähittäiskaupassa ja kiinteistöhuollossa, palkoilla joilla venäläiset eivät suostuisi työskentelemään. Mutta 25 vuoden aikana entisissä Neuvostoliiton maissa on kasvanut uusi sukupolvi, joka ei enää puhu venäjää, tai jaa samaa tapakulttuuria tai uskontoa. Vierastyöläisten katsotaan lisäävään rikollisuutta ja korruptiota.


Novisibirskin alueen kuvernöörin asetus ei kuitenkaan ollut ilmeisesti tarkoitettu tämän ongelman ratkomiseen. Asetuksessa käytetään ilmaisua “kansallisen turvallisuuden turvaamiseksi”. Ilmeisesti alueen johdon mielestä ulkomaalainen opettaja, kääntäjä tai kirjanpitäjä joka työskentelee keskellä Siperiaa on kansallista turvallisuutta koetteleva uhka. Laki siis ilmeisesti liittyy joukkotiedotusvälineiden lietsomaan hysteriaan, jonka mukaan Venäjä on vihollisten ympäröimä maa ja kaikki ulkomaalainen on lähtökohtaisesti uhka. Venäjä kuitenkin tarvitsee korkeasti koulutettua ulkomaalaista työvoimaa, koska oma työikäinen väestö on vähenemässä. Lisäksi ulkomaalaiset voivat tuoda uusia työtapoja ja käytäntöjä, jotka parantaa Venäjän surkeita työn tuottavuuden tilastoja. Aika näyttää oliko tämä Novosibirskin alueen asetus yksittäisen kuvernöörin populistinen irtiotto, vai tuleeko tästä laajempi trendi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mainitsit Tadžikistanin, paljonkohan Venäjältä lähti vierastyöläisiä silloin kun ruplan kurssi romahti, eikä rahan lähettäminen kotimaihinsa enää kannattanut?

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Toivottavasti saamme jatkossa myös näitä katsauksia... Voisit vaikka tarjota näitä YLE:lle, MTV:lle tms... Ihan rahanarvoista tavaraa nämä sinun katsauksesi Anto Nikolenko ovat ;)

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Voisin jopa silmissäni nähdä Antonin uutiskatsauksen YLE:n kanavilla joka perjantai-iltapäivänä. Haaveita nyt vain.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Iso kiitos blogistille, jokainen katsaus on tullut luettua.

Toimituksen poiminnat