Siellä, täällä, kaikkialla

Venäjän uutiskatsaus - viikko 30

Tällä viikolla kaksi uutista: Tullin pääjohtajan pidätys ja talouden kuulumiset.

 

Venäjän tullin pääjohtajan pidätys

 

Enpä olisi tämän viikkokatsaussarjan alussa uskonut, että joudun kirjoittamaan näin usein FSB:stä. Vielä 2010-luvun alussa FSB ei juuri näkynyt Venäjän sisäpolitiikassa ja näkyvät pidätykset tapahtuivat tutkintakomitean tai syyttäjänviraston toimesta. Tämä paradigma muuttui tänä kesänä.

 

Viime viikon tiistaina FSB ilmestyi Venäjän tullin johtajan, Andrei Beljaninovin, kotiovelle tutkiakseen hänen osuuttaan alkoholin salakuljetuksessa. Kotietsinnät sujuivat perinteisesti videokameroiden läsnäollessa. Yhtä perinteisesti tallenteet kotietsinnästä vuodettiin heti valtiollisille TV-kanaville ja kansa pääsi ihastelemaan tämän virkamiehen elämäntyyliä: yli 10 miljoonan euron edestä käteistä, kaksi kiloa kultaharkkoja, muita arvometalleja, arvokasta taidetta, 1500 neliömetrin talo Moskovassa, kolme muuta asuntoa jne.

 

Pelkällä alkoholin salakuljetuksella Beljaninov tuskin tällaista omaisuutta on ehtinyt keräämään. Palataan ajassa taaksepäin vuoteen 2013, jolloin Venäjän taloudella meni vielä kohtalaisen hyvin ja rekkajonot olivat puheenaihe Suomessa. Beljaninov tullin pääjohtajan roolissa päätti, ettei tavaroiden liikkumista helpottavia TIR-kuljetuksia enää päästetä Venäjän rajan yli. Tämä käsky rikkoi räikeästi lukuisia Venäjän ratifioimia kauppasopimuksia, hankaloitti 40 % Venäjän ulkomaankaupasta, aiheutti paljon hämmennystä ja sai jopa EU:n komission puheenjohtajan Barrosson kirjoittamaan Putinille selvennystä pyytävän kirjeen.

 

TIR-kuljetusten perumisen myötä tuontikuljetukset tarvitsivat tullin hyväksymän venäläisen vakuutuksen. Tulli hyväksyi tällaisen vakuutuksen antajaksi ainoastaan Arsenal-yhtiön, joka sattumoisin oli tullin pääjohtajan hyvän ystävän ja neuvonantajan, Sergei Lobanovin, omistuksessa. Tämä on vain yksi esimerkki ilmiselvästä korruptiosta Venäjän tullissa. Otetaan toinen: Vuonna 2014 Venäjän hallitus asetti 150 euron maksimihinnan ilman tullimaksua Venäjälle tuotaville, nettikaupasta ostetuille kulutustavaroille. Beljaninov antoi tullille uuden käskyn, joka salli tietyille tullin hyväksymille yhtiöille tullimaksuttoman tuonnin, ja näin omatoimisesti de facto perui hallituksen tekemän lain.

 

Miten Beljaninov pääsi tällaiseen asemaan? Hän sattuu olemaan Putinin vanha kaveri, he palvelivat ulkomaantiedustelun agentteina 80-luvun puolenvälin DDR:ssä. Putin ei myöskään voinut olla tietämättä mitä Venäjän tullissa tapahtuu, koska muiden maiden johtajat nostivat nämä kysymykset esille yhteisissä tapaamisissa esimerkiksi TIR-kuljetusten osalta. Tärkein kysymys onkin, miksi nyt? Ehkä valtiontalous on niin tiukilla, että Putin lähettää kavereilleen viestin, ettei enää ole varaa varastaa niin paljoa kuin ennen. Ehkä syy on FSB:n sisäisissä muutoksissa ja klaanien välisessä välienselvittelyssä.

 

Niin tai näin, Venäjän tullin byrokratiasta ja korruptiosta huolimatta, suurin osa Venäjällä kulutetuista tavaroista on ollut edullisempaa tuoda ulkomailta kuin valmistaa Venäjällä. Tämä kertonee jotain siitä korruption tasosta, joka vallitsee muissa liike-elämää ohjaavissa virastoissa.

 

Taloudella menee edelleen huonosti

 

Venäläisen HSE-yliopiston talousraportti tältä viikolta on tylyä luettavaa. Investoinnit ja kysynnän muutokset ovat edelleen miinuksella. Rakennusteollisuus on täydessä kriisissä. BKT laskee 1,5 % tänä vuonna ja jatkaa laskuaan aina vuoteen 2019.

 

Erityisen huonosti menee valtiontaloudella. Vuoden ensimmäisen puoliskon aikana verotulot laskivat 11 % edelliseen vuoteen verrattuna. Öljyn hinta kävi kesäkuun lopussa 50$ tuntumassa, mutta on laskenut heinäkuun aikana taas n. 20 %. Valtion menoja on leikattu vastaavasti 8 % kahden ensimmäisen kvartaalin aikana. Tämä ei riitä, ja uusia leikkauksia on suunnitteilla: 15 % vähemmän tulonsiirtoja aluebudjetteihin. Venäjän varavaltioministeri kertoi viime viikolla että “jos mikään ei muutu”, maan vakuusrahastot uhkaavat loppua jo ensi vuoden aikana ja julkisen sektorin työntekijöiden palkat jäävät silloin maksamatta.


Vakuusrahastoja tuskin päästetään loppumaan ennen vuoden 2018 presidentinvaaleja. Valtiovarainministeriön virkamiehet käyttävät tuon kaltaisia puheenvuoroja lobatakseen muutoksia maan talouteen, esimerkiksi eläkeiän nostoa. Nämä ovat kuitenkin poliittisesti hyvin vaikeita päätöksiä. Valtion hallitsema media ei juuri puhu maan talouskriisistä, joten väestön kriisitietoisuus ei vastaa maan talouden tilaa. Edessä on joka tapauksessa lisää leikkauksia valtion menoihin, joten vetoapua taloudelle julkisesta kulutuksesta ei ole tiedossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

26Suosittele

26 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kyllä nämä uutiskatsaukset ovat puheenvuoron parhaimmistoa. Napakasti referoituja.

Käyttäjän MattiLaitinen kuva
Matti Laitinen

Faktajuttuja Venäjältä kaivataan ja nämä ovat sellIsia katsauksia. Harmi kun ei tullut aikanaan venäjää itse opeteltua.

Käyttäjän TimoHeikkila kuva
Timo Heikkilä
Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kuten myös! Myrkkykirjoituksia jälkisuomettuneille itänaapurin myötäilijöille.
Nikolenkon blogit pitää nostaa aina ilman muuta "karuselliin".

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Taitaa Nikolenkon ja kokoomuslaisten tukka harmaantua ennen Venäjän kaatumista.

Venäjä haluaa Eurooppaan rauhaa ja talouskasvua. Suomikin saa syyskuussa kutsun Moskovan konsultaatioihin em. asioita koskien.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

#3 Voiko korruptoituneen systeemin sanoa edes olevan pystyssä. Mihin se voisi kaatua. Korruptiossa järjestys on näennäistä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Rauno Lintunen

Kutsu Moskovaan osoittaa Venäjän olevan suurissa taloudellisissa vaikeuksissa. Yrittääkö Putin päästä eroon pakotteista esittämällä hyökkäysuhon sijaan rauhanomaisia aloitteita ? Mistä moinen suunnanmuutos ?

Putinin tuskaa näyttää vauhdittavan öljyn hinnan kääntyminen taas uuteen laskuun. Barrelin hinta on pudonnut parissa viikossa yli kymmenen dollaria.

Venäjän valtio on myymässä suuria omistuksiaan rahoituksen saamiseksi aseiden hankkimiseen. Nyt viedään loputkin kansan omistukset.

Putinin kaverit ja oligarkit saavat pitää Venäjän kansalta varastamansa suuryritykset. Ne ovat turvassa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Suomen Pankki, BOFIT Policy Brief 6/2016 Venäjän taloudesta.

"Toukokuussa koko teollisuustuotanto kasvoi 0,7 % vuoden takaa, kun huhtikuussa kasvua oli 0,5 %. Tehdasteollisuuden kasvu toukokuussa oli vain 0,3 %. Kaivannaisissa tuotannon kasvu on ollut nopeampaa, 1,5 % toukokuussa ja 1,7 % huhtikuussa. Tulevina kuukausina teollisuustuotannon hidas toipuminen varmasti jatkuu, mutta jatkossa on mielenkiintoista seurata, miten ruplan viime kuukausien vahvistuminen vaikuttaa Venäjän tehdasteollisuuden kilpailukykyyn. Energian maailmanmarkkinahintojen nousu tukee osaltaan monia Venäjän teollisuudenaloja."

Suomen talous on Venäjän taloutta huomattavasti suurimmissa vaikeuksissa. Talouskasvua ei ole, työttömiä on laajan työttömyyden luvuilla yli puoli miljoonaa ja kaupan kasvu on nollassa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #10

Lintunen takerrut epäolennaiseen eli talousjuttuihin. Kukaan ei ole väittänyt että Suomen talous olisi vahvempi kuin Venäjän.
Kun keskustellaan Venäjän korruptiosta on kovin epämiellyttävää alkaa mollaamaan keskustelijoita köyhyydestä. Onko niin että vain sikarikkaat saavat arvostella mafiamaista järjestelmää?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #10

Ruplan vahvistuminen rasittaa Venäjän budjettia, sillä se laskee öljyn ruplahintaa ja vähentää Venäjän Federaation tuloja.

Venäjän keskuspankki ja valtiovaraiministeriö miettivät toimenpiteitä ruplaostoihin valuutan vahvistumisen torjumiseksi.

Brent öljy tipahti sitten tänään takaisin alle 40 dollarin. Näyttää myös siltä, että mitkään maailman konfliktit eivät saa öljyn hintaa nousemaan valtavan ylituotannon johdosta.

Öljyntuottajamaat ovat ikävässä kierteeessä. Pumppausta on lisättävä valtioiden budjettien tasapainottamiseksi mikä edelleen pudottaa öljyn hintaa.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Lintusesta tulisi aika hyvä stand up -koomikko. Suomalainen pesunkestävä kommunisti puolustamassa putinilaista kleptokratiaa. Massiivinen korruptio ja heikkenevä talous olevat olemaan se todellinen uhka Putinin Venäjällä, koska ne voivat aiheuttaa sisäisiä levottomuuksia.

Niko Sillanpää

Noh, tuo ja patologinen viha Yhdysvaltoja ja Israelia kohtaan ovat laitavasemmiston melkeinpä määrittäviä ominaisuuksia.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

En kannata tietenkään, jos sellaista on, "putinilaista kleptokratiaa". Haluan vain oikaista Venäjän vastaista ja venäläisiä herjaavaa trolliuutisointia.

Venäjän talous on kasvussa, ei heikkenemässä.

Käyttäjän anikolen kuva
Anton Nikolenko Vastaus kommenttiin #12

No nyt! Ei taida Rauno teollisuustuotanto ja talouskasvu olla sama asia edes suunnitelmataloudessa. Etkä taida löytää ketään Venäjän johdostakaan joka väittäisi että Venäjän talous olisi kasvussa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen Vastaus kommenttiin #13

Suomen Pankki, BOFIT Policy Brief 6/2016 Venäjän taloudesta.

Käyttäjän anikolen kuva
Anton Nikolenko Vastaus kommenttiin #14

Edelleen teollisuustuotannon kasvu ja talouden kasvu ei ole sama asia, eikä BOFIT väitä että Venäjän talous kasvaisi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kiitos. Olisipa vielä joku kaveri, joka teksi läpivalaisua: "EU uutiskatsaus, viikko 30" jne... :))

Niko Sillanpää

Antonin tässä tuottama mainio palvelu on perinteisesti ollut median tehtävä, mutta valitettavasti Suomessa ja länsimaissa ei ole enää kuin kourallinen toimittajia, jotka toimisivat näin, vaan on vain agendajournalisteja eli englanniksi "journalist/activist", jotka opettavat meille, mikä on Oikein ja mikä Väärin.

Toimituksen poiminnat