Siellä, täällä, kaikkialla

Venäjän uutiskatsaus - viikko 28

Venäjän uutiskatsauksessa tällä viikolla kirjoitan varapääministerin koirien hulppeasta elämästä, FSB:n vastavalmistuneiden autoajelusta, sekä harmaan talouden torjunnasta.

 

Varapääministerin aristokraattiset koirat

 

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi ja hänen korruption vastainen kansalaisjärjestönsä FBK suoltaa jatkuvasti paljastuksia Venäjän johdon rikkauksista. Toissaviikolla syyniin joutui varapääministeri Igor Shuvalov, joka omistaa muun muassa 20 miljoonan dollarin asunnon Lontoossa ja 15 miljoonan dollarin huvila Itävallassa. Uusimpana hankintalistalla on kokonaisen kerroksen ostaminen omaan käyttöön Moskovan keskustassa sijaitsevasta luxus-kerrostalosta. Toistaiseksi vierekkäisiä asuntoja on ostettu kymmenen miljoonan dollarin ja 714 neliömetrin edestä ja ne on ilmeisesti tarkoitus yhdistää yhdeksi asunnoksi. Kesäkuun alussa varapääministeri vieraili työmatkalla Kazanissa, jossa hänelle näytettiin uutta asuntorakentamista, tarkemmin sanottuna kahdenkymmenen neliön asuntoja. Shuvalov kommentoi: “Tuntuu naurettavalta, mutta ihmiset ostavat näitä asuntoja, ne ovat suosittuja.” Kyllähän sitä voi tavallisille kuolevaisille vähän naureskella kun oma asunto maksaa 600 tavallisen ihmisen asunnon verran.

 

Paljastukset Shuvalovin elämäntyylistä jatkuivat tällä viikolla. Tällä kertaa mukana oli myös söpöjä koiria, joten internetin logiikkaa noudattaen mielenkiinto oli paljon suurempaa kuin tylsiin asuntoihin verrattuna. Shuvalovin vaimo harrastaa corgi-rotuisia koiria, heillä on niitä kuusi. Shuvalovit myös joko omistavat tai vuokraavat todella usein yksityisen suihkukoneen. Työmatkojen lisäksi sillä matkustetaan (joskus useita kertoja kuukaudessa) perheen huvilalle Itävaltaan ja viedään koirat osallistumaan koiranäyttelyihin. Tänä vuonna koirien kuskaaminen yksityisellä koneella koiranäyttelyihin on maksanut Shuvaloveille jo noin miljoona dollaria.

 

Tavallisesti kun FBK paljastaa korkeiden virkamiesten miljoonaomaisuuden, he kiistävät kaiken tai vaikenevat tapauksen kuoliaaksi. Shuvalovit lähtivät toiselle linjalle: he de facto myönsivät asuntojen oston. Koirien lennättäminen näyttelyihin on heidän mielestään perusteltua, koska koirat puolustavat siellä Venäjän kunniaa.

 

Varapääministerillä on varaa kommentoida näitä syytöksiä, koska yliopiston ja valtionhallinnon välillä hän ehti olemaan töissä yksityisellä sektorilla noin neljän vuoden ajan. On siis mahdollista (joskin epätodennäköistä), että hänen varallisuutensa on kertynyt laillisesti. FBK:n paljastukset ovat yleensä paljastuksia vain tavalliselle kansalaiselle. Maan johto tuntee toisensa ja järjestelmän, jolle he työskentelevät, joten minkään ministerin tai virkamiehen kyseenalaisin keinoin keräämä omaisuus ei johda tutkintaan tai eroon.

 

Esiintyessään Davosin talousfoorumissa viime vuonna Shuvalov sanoi, etteivät venäläiset koskaan luopuisi johtajastaan ulkopuolisen painostuksen takia, ja he ovat valmiita kestämään mitä tahansa niukkuutta. Mukava huomata, ettei Shuvalovin oma elintaso ole liiaksi kärsinyt.

 

FSB-opistosta valmistuneiden sunnuntaiajelu

 

90-luvun Venäjällä Mercedeksen 600-sarjan autot nousivat menestystä ja sosiaalista statusta symboloivaksi käyttöesineeksi. Venäläiset uusrikkaat liikemiehet, heidän vadelmanväriset pikkutakkinsa ja 600-sarjan mersut muodostivat meemin, jonka jokainen venäläinen tunsi. Nykyään vastaavaan asemaan on noussut Mersun G-sarjan luksusmaastoautot. Uutisissa näitä autoja ei edes sanota G-sarjaksi, vaan asiaan kuuluvalla pieteetillä “Mercedes Benz Geländewageniksi”. Myös mielikuvat niistä menestyvistä ihmisistä, jotka näitä statussymboleita ajavat, on muuttunut liikemiehestä virkamieheksi tai niin sanotun voimaministeriön edustajaksi.

 

21. kesäkuuta vietettiin FSB:n opiston valmistujaisia. Muutama kymmenen vastavalmistunutta vuokrasi juhlan kunniaksi kolmekymmentä Geländewagenia ja lähti sunnuntaiajelulle Moskovan keskustaan. He latasivat tästä kuvia sosiaalisiin medioihin ja tekivät siitä kokonaisen musiikkivideon, ihailkaa.

 

Tässä aikuistumisriitissä esittäytyi Venäjän uusi eliitti sekä heidän näkemyksensä roolistaan osana yhteiskuntaa. Kyse ei ole enää salamyhkäisestä toiminnasta, jossa turvallisuuspalvelun kasvottomat raskaan työn raatajat suojelevat maataan ilman toivoakaan julkisesta tunnustuksesta. Tavoite on hienot autot ja leveä elämäntyyli.

 

Video lähti leviämään tiedoitusvälineissä ja pääsi tällä kertaa myös valtiollisten propagandakanavien uutisaiheisiin. Liberaali kansanosa paheksui FSB:n roolia yhteiskunnassa, konservatiivisemmat kansalaiset paheksuivat leveilyä ja omien kasvojen paljastamista.

 

Myöskään FSB:n johto ei ollut tyytyväinen. Viime viikolla valmistui FSB:n sisäinen tarkistus, jonka lopputuloksena osa opiston kouluttajista saa potkut ja videolla mukana olleet vastavalmistuneet joutuvat tyytymään FSB:n sisällä huonoimpiin työpaikkoihin, kuin mitä heidän arvosanansa ja suhteensa olisivat ennustaneet.

 

Harmaan talouden torjunnan uudet keinot

 

Suunnilleen 40 % Venäjän työvoimasta on valtiolle “näkymätön”. 30 miljoona ihmistä ei maksa veroja tai vastaanota tulonsiirtoja. He edustavat ns. autotallisektoria: pienimuotoista yritystoimintaa, joka tuottaa laillisia palveluita, mutta ei noudata määräyksiä tai maksa veroja.

 

Nyt kun Venäjän julkinen talous selviää pahan päivän rahastojen avulla, eikä huomattavaa parannusta tilanteeseen ole näköpiirissä, Putin on määrännyt hallituksen tällä viikolla tehostamaan harmaan talouden torjuntaa.

 

Tämä on helpommin sanottu kuin tehty. Venäjällä yritykset toimivat harmaalla sektorilla ei niinkään välttyäkseen virallisilta veroilta, vaan valtion sääntelyviidakolta ja mielivaltaisilta virkamiesten tarkastuksilta, jotka yleensä toimivat esipuheena lahjuksen ottamiselle. Venäjän kielessä on myös oma käsitteensä tapauksille, joissa menestyvä yritys siirretään tekaistujen syytteiden avulla uudelle, hyvät suhteet omaavalle omistajalle: “Рейдерство - liiketaloudellinen merirosvous.” Näiltä kaikilta ongelmilta välttyy jos paperilla ei ole mitään yritystä, jota voisi säädellä tai jonka omistusoikeudet voisi siirtää.

Viime viikolla myös valtiovarainministeriön virkamiehet tekivät ehdotuksen harmaan talouden torjunnan keinoista: Valtio voisi pyytää kansalaisilta selvitystä isojen ostosten, kuten autojen ja asuntojen, rahojen alkuperästä.

Tässä vaiheessa on hyvä palata tämän uutiskatsauksen ensimmäiseen uutiseen. Venäjällä perustettiin vuonna 2012 “avoin hallitus” - projekti, jonka tavoitteena oli edistää avoimen datan saantia ja käsitellä kansalaisaloitteita. Vuonna 2014 Navalnyi ja hänen FBK-järjestönsä käynnistivät kansalaisaloitteen “kampanja 20”. Numero 20 viittasi pykälään 20 YK:n korruption vastaisessa ohjelmassa. Se edellyttää rikosseuraamuksia virkamiehille tai poliitikoille, jotka eivät pysty uskottavasti selittämään omiin hankintoihinsa käytettyjen rahojen alkuperää. Se on ainoa pykälä tuosta YK:n ohjelmasta, jota Venäjä ei ole ratifioinut ja FBK:n kansalaisaloite pyrkii korjaamaan asian. Aloite keräsi alle kuukaudessa vaaditut satatuhatta allekirjoitusta ja pääsi “avoimen hallituksen” esityslistalle.


“Avoin hallitus” järjesti aiheesta suljetun (!) istunnon ja hylkäsi aloitteen koska se oli ristiriidassa Venäjän perustuslain kanssa. Nyt voimme mielenkiinnolla seurata valtiovarainministeriön viime viikon ehdotuksen edistymistä: Onko vaatimus oman varallisuuden lähteiden selvittämisestä perustuslain vastainen vain virkamiesten vai kaikkien kohdalla?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Todellakin."Näiltä kaikilta ongelmilta välttyy jos paperilla ei ole mitään yritystä jota voisi säädellä tai jonka omistusoikeudet voisi siirtää."

Miksi toimia julkisesti ja laillisesti, kun hämärätoimilla pärjää paremmin ja kiinni jäämisen riski on pieni.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Neuvostoliiton kohti kommunismia ponnistellut ns. tieteellinen sosialismi, joka eteni paitsi automaattisesti myös objektiivisesti, joka todellisuudessa oli täydellisen korruptoitunut luokkajärjestelmä, romahti valheellisuuteensa yli 20 vuotta sitten, ja ns. Lännessä uskottiin jäljelle jääneen Venäjän pyrkivän tosissaan demokratiaan ja vapauteen. Gorbatshov julisti markkinatalouteen päästävän muistaakseni 500 päivässä, mikä julistus aukottomasti paljasti, ettei hän ymmärtänyt paljonkaan vapaasta yhteiskunnasta, valtiosta, historiasta eikä muutoksesta. Venäläiset pitivätkin Gorbatshovia sivistymättömänä, koska opinnot olivat vaatimattomat eikä hän osannut riittävän hyvin venäjän kieltä ja oli lisäksi liian etelästä; Jeltsiniä pidettiin jätkänä, mutta häntä ymmärrettiin, koska ei yrittänyt muuta näytelläkään.

Erittäin suotuisissa oloissa yhteiskunnan suuri evolutionaarinen muutos vie vähintään kolme sukupolvea eli 90 vuotta.

Venäjällä olosuhteet olivat aluksi valtavan hyvät, kun vanha oli romahtanut ja kaaoksesta olisi ollut hyvä yhdessä rakentaa uutta. Mutta kun ns. kansalaisyhteiskuntaa ei ollut koskaan ollut eikä valtiokaan ollut pyrkinyt rakentamaan ja hallitsemaan olemassaolevaa edes jotenkuten omaansa, vaan varastamaan lisää maata ja valtaa muista maista, ei rauhanomaista valtion rakentamisen perinnettä ollut. Aikaansaaminen perustuu ainakin osaamiseen ja tahtoon, mutta molempien puuttuessa on turha odottaa hyviä tuloksia. Hedelmistään puu tunnetaan: Venäjällä rehottaa hirmuinen ryöstökapitalismi sekä samanaikaisesti yhteiskunnan henkisen kasvun ja talouden nousun murskaava korruptoitunut FSB:n miehittämä valtioapparaatti.

Ulospääsyn tuosta ahdingosta tarjonnee vain talouden ja hallinnon luonnollinen romahdus tai väkivaltainen vallankumous, joka ei ole todennäköinen.

Kumpikin kehitys on Suomelle huono, mutta emme voi mitenkään vaikuttaa jättimäiseen naapuriimme. Taloutemme turvaaminen ja kehittyminen nojautuu yhä enemmän länteen ja miksei myös kehittyvän Aasian suuntaan. Venäjän kanssa askaroimisessa näyttäisi syntyneen Venäjän aiheuttama stand by tilanne. Emme me ole sitä valinneet.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kyllä tässä niin käy, että Suomen on kaupankäynnissä turvauduttava yä enemmän länteen ja kehittyvien maiden markkinoihin. Venäjän kanssa toki käydään kauppaa niin laajasti kuin se kannattavasti on Venäjän ehdoilla mahdollista, mutta siinä se sitten onkin. Poliittisesti Venäjä on epävakaa, joten sinne ei sanan varsinaisessa merkityksessä pystytä luottamuksellisia suhteita yllä pitämään. Suomi ei ole tätä asetelmaa valinnut.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Hyvä Anton Nikolenko,

unohdin kiittää teitä erinomaisesta kirjoituksesta. Kiitos!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Heh, Pienbritannian kuningatarkin kasvattaa corgeja, eiköhän sekin mene veronmaksajien piikkiin.

Toimituksen poiminnat