Siellä, täällä, kaikkialla

Venäjän uutiskatsaus - viikko 27

Rauhallinen uutisviikko Venäjällä ja sen myötä lyhyehkö uutiskatsaus:

-Lainsäädäntöprosessi yskii

-Valtio tähtää viinamonopolin tuotannon palauttamiseen

-Teleportaatio, pasta ja 80-metrinen Jeesus-patsas


 

Lainsäädäntöprosessi yskii

 

Presidentti Putin allekirjoitti tällä viikolla aseenkantolupia koskevan lain. Lain sisältö ei itsessään ole kovin mielenkiintoinen, vaan se miten miten laki muuttui presidentin käsittelyssä. Hänen allekirjoituksen jälkeen laki julkaistiin Kremlin nettisivulla. Tekstissä luki, että aseenkantolupa annetaan korkeintaan viideksi vuodeksi, kun alunperin parlamentin hyväksymässä versiossa salli jopa kymmenen vuoden luvan.

 

Eräs bloggaaja huomasi poikkeavuuden, ja asiasta kysyttiin Putin lehdistösihteeriltä. Hän tietty totesi ettei Putin voinut olla väärässä. Seuraavana päivänä parlamentin nettisivuilta poistettiin alkuperäinen lakiteksti ja se korvattiin Putinin version mukaiseksi.

 

Presidentillä ei Venäjän perustuslain mukaan ole oikeutta muuttaa parlamentin hyväksymiä lakeja, ainoastaan hyväksyä tai hylätä ne. Tällä viikolla Putinilla ei ilmeisesti ollut aikaa tai voimia esittää, että Venäjän demokraattiset instituutiot toimisivat niin kuin perustuslaki ne tarkoitti.

 

Valtio tähtää viinamonopolin tuotannon palauttamiseen

 

Venäjän valtiotalouden kriisin myötä hallituksessa on puhuttu paljon valtioyhtiöiden yksityistämisestä. Nämä keskustelut eivät ole juuri tuottaneet tulosta. Samanaikaisesti valtio pyrkii tekemään sen, mitä Venäjän valtio on yrittänyt epäonnistuneesti tehdä viimeiset 300 vuotta verotulojen laskiessa: monopolisoida viinan tuotannon. Tällä viikolla valtio osti kahdeksan pirtutehdasta lisää, kun sillä jo ennestään oli 61 % markkinaosuus.

 

Tämäkin pyrkimys monopoliin on tuomittu epäonnistumaan, koska valtion monopoli kilpailee harmaan tuotannon eikä laillisen yksityisen sektorin kanssa. Talouden muiden investointien vähentymisestä huolimatta, sijoitukset kotipolttoinfrastruktuuriin ovat kasvaneet 300-400 % vuonna 2014 ja 30-40 % lisää viime vuonna.


 

Teleportaatio, pasta ja 80-metrinen Jeesus-patsas

 

Presidentti Putin allekirjoitti tällä viikolla määräyksen, jonka mukaan FSB:n on purettava erilaisten älypuhelimien viestisovellusten suojauskoodit kahden viikon sisällä. Tämä on lievästi sanottuna hyvin kunnianhimoinen tavoite, sen aikatauluista puhumattakaan.

 

Moni ministeri, pormestari ja virkamies halusi itsekkin julistaa epärealistisia tavoitteita trendissä pysyäkseen. Maatalousministeri kertoi Venäjällä valmistetun pastan olevan vähintään yhtä hyvää kuin italialainen, ja että Venäjä kohta valtaa maailman pastamarkkinat. Pietarin pormestari antoi määräyksen löytää kaupungista paikka 80 metriä korkealle Jeesus-patsaalle. Valtion vastikään hyväksytyssä tiedestrategiassa tavoitteeksi asettettiin mm. teleportaation keksiminen.

 

Samanaikaisesti Venäjän kärkihanke - Krimin ja Etelä-Venäjän yhdistävän sillan rakentamisen kerrottiin viivästyvän vuodella. Se on melkoinen saavutus, kun rakennustyöt ovat olleet käynnissä 14 kuukautta.

 

 

Tämän kirjoituksen myötä Venäjän uutiskatsaus-projekti on puolessa välissä. Otan lukijoilta mielelläni palautetta vastaan: Mistä pidit? Mistä et? Mistä/millaisista tapahtumasta/tapahtumista haluaisit minun kirjoittavan jatkossa? Kommenttikenttä on auki.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Minua kiinnostaisi tuo teleportaatio. Se on jo kehitetty. Muistaakseni yhden fotonin siirtäminen testattiin onnistuneesti. Kokonaisia pikkuruisia kappaleita ei lähivuosiin kyetä niiden vaatimien massiivisten muistikapasiteetin takia ja siirtonopeudessa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Erityisen kiinnostaa olisi tietää, miten lakeja Venäjällä noudatetaan. Presidentti itse ei lakien noudattamisesta piittaa. "Presidentillä ei Venäjän perustuslain mukaan ole oikeutta muuttaa parlamentin hyväksymiä lakeja, ainoastaan hyväksyä tai hylätä ne. Tällä viikolla Putinilla ei ilmeisesti ollut aikaa tai voimia esittää, että Venäjän demokraattiset instituutiot toimisivat niin kuin perustuslaki ne tarkoitti."

Tilannejohteinen toiminta ja sellaistenkin lakien noudattamatta jättäminen, joita on itse ollut laatimassa tai ainakin hyväksymässä, antaa kyllä realistisen, mutta ei lainkaan luotettavan kuvan Putinin tominnasta.

Käyttäjän anikolen kuva
Anton Nikolenko

Kyse ei ole siitä, mitä lakeja noudatetaan. Kyse on siitä, että lakien noudattaminen riippuu vastaajasta. "Kaikki ystäville, vihollisille laki."

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Yksittäisistä hankkeista sillan valmistuminen kiinnostaa eniten. Siitä ei muut juurikaan osaa kirjoitella. Kaikki muutkin kuulumiset ovat harazoo.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Karjalan kuvermentin asiat ovat läheisiä varmaan.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Niinistöstä nyt ei ole väliä mutta käsittääkseni Venäjä on enemmän porvarillinen valtio kuin Suomi. Ei siellä duunarit lakkoile eikä liikemiehille ole minkäänlaisia byrokratian esteitä. Täydellinen yrittämisen vapaus jota meillä ei ole.

Käyttäjän anikolen kuva
Anton Nikolenko

No tuo ei pidä paikkansa. Venäjällä pk-yritysten osuus työllisyydestä on vain 23 % (Euroopan pienin).
http://www.eib.org/attachments/efs/econ_study_smal...

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

80m korkea jeesuspatsas ??,-niin se äkkiä maailma muuttuu,,juuri pääsivät pystyttämästä lenin/marx whoever patsaita !

Toimituksen poiminnat