Siellä, täällä, kaikkialla

Nemtsovin murhasta

Eilen illalla Moskovan keskustassa ammuttiin kuoliaaksi oppositiojohtaja Boris Nemtsov. Kyseessä ei ollut pelkkä murha. Kun poliisivaltiossa ammutaan poliitikko julkisella paikalla, valtiovaltaa symboloivan Kremlin edessä, kyse on näyttävästä poliittisesta terrorista. Eikä Nemtsov ollut ainoastaan oppositiojohtaja, hän ymmärsi ettei häntä päästetä osallistumaan kilpailuun ihmisten äänistä. Niinpä hän puhui asioista suoraan, ilman kompromisseja ja oli todellinen toisinajattelija.

 

Muutama tunti ennen kuolemaansa hän antoi haastattelun Echo Moskvy-radiokanavalle, jossa mainosti opposition järjestämää talouskriisin vastaista mielenosoitusta 1. maaliskuuta. Tässä haastattelussa hän esitti mielenosoituksen teesejä:

 

-Ukrainan sodan ja Venäjän aggression välitön lopettaminen.

-Rehelliset vaalit, propagandan ja sensuurin lopettaminen.

-Korruption vastainen taistelu.

-Terveys- ja sosiaalimenojen kasvattaminen puolustusmenojen kustannuksella.

 

Nemtsovin mielipiteet olivat Venäjällä hyvin epäsuosittuja, erityisesti Ukrainan kriisin aikana. Hän otti tietoisen toimiessaan omantuntonsa mukaan ja sai maksaa siitä. Epäilemättä moni tulee epäilemään Venäjän valtion osallisuutta murhaan. Itse en usko että Kreml suoraan oli murhan takana. Nykyään Venäjällä ei harrasteta toisinajattelijoiden teloituksia, mutta yksittäisiä ihmisiä laitetaan varoitusmielessä vankilaan näytösoikeudenkäyntien avulla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä ettei Kreml ole vastuussa tästä rikoksesta.

 

Tällä vuosikymmenellä Venäjällä on tehnyt näyttävän paluun vanha, mutta modernisoitu vitsi:

 

Oikeudenkäynti maahanmuuttajan pahoinpitelystä. Syytettyjen penkillä ovat intellektuellin näköinen mies ja tavallisen näköinen mies. Tuomari pyytää edellämainittua kuvaamaan tapahtunutta:

 

-Matkustin bussilla. Maahanmuuttaja astui jalkani päälle. Ajattelin että jos hän ei kolmen minuutin sisään nosta jalkansa ja pyydä anteeksi, lyön häntä. Katsoin kelloa, yksi minuutti, kaksi minuuttia, kolme minuuttia. Ei mitään, siksi löin.

 

Tuomari pyytää tavallisen näköistä miestä selittämään miksi hän liittyi pahoinpitelyyn:

-Kuvitelkaa tilanne. Ajan bussissa, näen miehen ja mamun sen vieressä. Mies vilkuilee vuorotellen kelloa ja mamua. Sitten hän lyö. Ajattelin että se alkoi nyt koko maassa.

 

50-luvulla samaa vitsiä kerrottiin juutalaisista, kun Neuvostoliitto “paljasti” heidän salaliiton. Samaa vitsiä voidaan kertoa mistä tahansa ihmisryhmästä joka on joutunut valtiollisen median hampaisiin, sillä se kuvaa hyvin venäläisen propagandakoneiston vaikutusta: Ihmisille kerrotaan kuka on vihollinen ja kaikki ikään kuin jäävät odottamaan milloin asialle vihdoin saa tehdä jotain. Samanlainen vaikutus on ollut Venäjän median lietsomalla hysterialla ja vihalla Ukrainaa ja kaikkia sitä ymmärtäviä kohtaan. Uskon että tämä koitui Nemtsovin kohtaloksi. Kremlin lietsoma propaganda antoi ymmärtää, että kaikki jotka vastustavat avoimesti Venäjän politiikkaa ovat kansanpettureita joiden vahingoittamista ei katsota kovin pahalla.

 

Nykyinen hallinto on luonut poliisivaltion, jonka ensisijainen tarkoitus on suojella vallassa olevaa hallintoa. Sitä ei ole tarkoitettu, eikä se ole kykeneväinen suojelemaan kansalaisia terrorismilta tai tässä tapauksessa heidän turvallisuutta pääkaupungin ydinkeskustassa.

 

Venäjällä on riittänyt poliittista väkivaltaa koko 2000-luvun ajan. Niistä toimittajien ja toisinajattelijoiden murhista ja pahoinpitelyistä on helppo ennustaa miten tämän rikoksen selvittelyssä tulee käymään: Asialla on ollut 2-3 pikkurikollista jotka saadaan kiinni kuuden kuukauden sisällä. Venäläiset propagandistit kertovat meille että murhan takana olivat Venäjän viholliset jotka haluavat mustamaalata Venäjän maineen. Tutkintaa jatkuu pari vuotta. Oikeudenkäynnissä syyttäjällä on kerrankin pitävät todisteet, mutta salaliittoteoriat leviävät koska kukaan ei (hyvästä syystä) luota Venäjän oikeuslaitokseen. Jutun käsittely päättyy noin 3-4 vuoden kuluttua kun suuri yleisö on jo unohtanut sen koskaan tapahtuneen. Syylliset tuomitaan, murhaan tilaajista emme koskaan saa tietää mitään.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Ei mitään uutta auringon alla,-kun itse tilaa murhan ja itse sen tuomitsee(putin) niin ollaan venäläisyyden alkulähteillä,,!

Käyttäjän SampsaMkel kuva
Sampsa Mäkelä

En ole aivan samaa mieltä. Nikolenko kertoo kirjoituksessaan todennäköisen tapahtumien kulun. Venäjän valtaapitävien ei tarvitse murhata vastustajiaan.

Mitä tarkoitat venäläisyyden alkulähteillä? Et suinkaan sitä, että nimenomaan venäläiset pitäisivät aivan sopivana murhata oppositioon kuuluvia? Ainakaan Nikolenkon kirjoitus ei anna tällaista tulkintaa.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

No eikö Iivana Julma hallinnut juuri tälläisen terrorin,,,Stalin oli melkeinpä mestaripyöveli,-sikäli mauton että kehtasi järjestää näytösoikeudenkäyntejä>Putin jatkaa perinnettä omalla tavallaan !

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Venäjällä on riittänyt poliittista väkivaltaa koko 2000-luvun ajan. Niistä toimittajien ja toisinajattelijoiden murhista ja pahoinpitelyistä on helppo ennustaa miten tämän rikoksen selvittelyssä tulee käymään"

Taitaapa tuo vuosiluku hieman heittää. Onkohan aikaa ollutkaan, jolloin Venäjällä ei olisi ollut poliittista väkivaltaa?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Voihan Venäjälläkin olla tilapäisiä mielenhäiriötapauksia jotka johtaa murhaan.
Muistaakseni Helsingissä murhattiin jokinaika sitten venäläistaustainen naishenkilö ja murhaajan taustat tunnetaan.
Väkivalta ei ole koskaan hyväksyttävää.

Markku Laaksonen

Varmasti Venäjällä on mielenhäiriötapauksia, tilapäisiä ja vähemmän tilapäisiä. Sellaisen kohdistuminen juuri tiettyyn herra B. Nemtsoviin vaatii kuitenkin tarkahkoa ohjausta joltakin taholta.
Antonin esittämä vaihtoehto seurauksineen vaikuttaa hyvin loogiselta, valitettavasti.

Yksi selvittämätön murha lisää tilastoihin, tuomioista riippumatta.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Ja kohta talutetaan joku kasakki tai udmurti parin hangaroundin kanssa oikeuteen ja tuomitaan vähän samaan tapaan kuin se hollantilainen Saksan valtiopäivätalon polton seurauksena. Oikeusistuimessa ei tarvitse edes maksaa 10000-200000 dllaria sopivasta päätöksestä, sillä tuomitsijat suorittavat taksvärkki-tehtävän jotakin lepyttääkseen.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Saa nähdä sovelletaanko tähän poliittiseen murhaan Stalinin aikoinaan käyttämää menetelmää "Kun rikos tiedetään, kyllä syyllinen löydetään." Se ei siten ollutkaan niin nokon nuukaa, oliko tuomittu aidosti syyllinen vain ei.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

No, tässä sovellettiin ainakin Stalinin aikaista käytäntöä: Missä ihminen (hengissä), siellä ongelma. Ei ihmistä, ei ongelmaa. Ja ruumiskasat kasvoivat!

Tosin Putinille taitaa Nemtsov jäädä ongelmaksi kuolemansa jälkeenkin.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Aleksanteri insituutin johtaja Markku Kivinen kommentoi:

"Kivisen mielestä murhaa ei voi suoraan liittää mihinkään ajankohtaiseen asiaan, esimerkiksi Ukrainan tilanteeseen.

- Ei mihinkään sellaiseen, mikä olisi meillä julkisesti tiedossa, Kivinen sanoo.

Venäjällä tapahtuu paljon väkivaltaa, mutta kun kyse on näin korkea-arvoisesta oppositiomiehestä niin ensimmäinen vaikutelma on totta kai, että murha on poliittinen, Kivinen arvioi."

-----------

Siis unohtakaamme koko juttu. Venäjällä tapahtuu paljon väkivaltaisuuksia. Poistukaa, täällä ei ole mitään nähtävää.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Eihän se nyt sen kummempi tulkinta kuin vastaava tulkinta Pariisista ja Kööpenhaminasta, vain yksittäisen radikalisoituneen epätoivoinen pläjäys...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kari Fagerström

Ei. Kyllä murhan katsotaan olevan opposition provokaatio. Murhalla halutaan koota enemmän mielenosoittajia sunnuntain rauhanmarssille. Maidanin muistotilaisuudessa Poroshenkolle vihellettiin muutaman terroristin toimesta. Moskovassa taitaa olla eri meininki.

Niin. Tapahtui siellä Moskovassa eilen muutakin poikkeavaa. Presidentti Putin esitti iltapäiväälle Duumalle ehdotuksen, että helmikuun 27 päivä julistetaan kansalliseksi "Erikoisjoukkojen" päiväksi. Perusteeksi Putin esitti Venäjän erikoisjoukkojen, tunnuksettomien sotilaiden, operaatio Krimin valtauksessa.

Minulle kin on jäänyt sellainen käsitys tämän blogistanin kommenteista, että Venäjällä ei ole ollut osuutta eikä arpaa Krimin kriisissä. Ehkä milipiteet muuttuvat, kun Putin sitä itse kehoittaa juhlistamaan. No Duumalta meni 15 min lain hyväksymiseen.

Heti perään Putin ilmoitti, että nyt pitää pudottaa kansanedustajien ja virkamiesten palkkoja -10 %, koska aseistamiseen ja sotimiseen määrätyistä ei voida leikata. Tämän hyväksymiseen ei tarvinnut keneltäkään kysyä.

http://www.talouselama.fi/venaja/nyt+iskee+putinin...

Tässäkin on ollut palstalla vastakkaisia näkemyksiä. Venäjällä ei ole mitään talousongelmia. Venäjän bkt on vakaassa nousussa ja pakotteet ovat lähinnä naurattaneet Putinia ja hänen lähipiiriään.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #10

Opposition tai lännen provokaatio, tuollaisia tulkintoja esittävät tosissaan politologi Aleksandr Topalov ja toimittaja Dimitri Olshanski. Raskauttavana asianhaarana mainitaan, että Nemtsovin murhan aikana paikalla oli "tyttö Kiovasta."

http://vz.ru/incidents/2015/2/28/731934.html

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #11

Tulee kyllä kylmä sota mieleen. Lännessä ei enää tuollainen sumutussatuilu Jamesbondtyyliin onnistuisi ja kysymys on onnistuuko Venäjälläkään.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #10

Kuinka sattuikaan. Edellisenä iltana venäjän valtiollinen poliisi ratsasi Nemtsovin asunnon ja vei asiakirjat ja tetokoneen mennessään.

The killing happened the day before the opposition march Vesna (Russian for "spring"), a street demonstration organised to protest against economic conditions in Russia and the war in Ukraine. Media reports suggested Nemtsov had told friends he felt he was in danger of being killed by Putin due to his opposition to Putin's policy of supporting the pro-Russian rebels in eastern Ukraine.

The night following the shooting, a search was performed in Nemtsov's flat on the street of Malaya Ordynka, with the confiscation of all documents and electronics.

Yksittäistapaus ?

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo Vastaus kommenttiin #14

Kommenttiin 8 ja tähän . Kuinkas sattuikaan että vastenmielisin Kivinen vähättelee, ilmeisesti korvauksien , tuskin virkansa puolesta.

Markku Laaksonen Vastaus kommenttiin #14

Saattuuhan sitä kun oikein sovitellaan. Sattumasta ei ole kyse, kun neljä (?) reikää ammutaan ihmiseen.
Yksittäistapauksesta ei ole kyse, vaan valinnasta, senverran monta toisin,- ja vastakarvaan ajattelijaa, kirjoittajaa on poistettu rivistä väkivaltaisesti tai muutoin, mm. vankilan kautta.

On käsittämätöntä ettei vastarinta Kremlin (Putinin) hallintoa kohtaan purkaudu millään tavalla, koska sitä on oletettavasti oltava varsin laajalti, vai tuleeko se joskus yhdellä rysäyksenä?

Markku Laaksonen Vastaus kommenttiin #14

Saattuuhan sitä kun oikein sovitellaan. Sattumasta ei ole kyse, kun neljä (?) reikää ammutaan ihmiseen.
Yksittäistapauksesta ei ole kyse, vaan valinnasta, senverran monta toisin,- ja vastakarvaan ajattelijaa, kirjoittajaa on poistettu rivistä väkivaltaisesti tai muutoin, mm. vankilan kautta.

On käsittämätöntä ettei vastarinta Kremlin (Putinin) hallintoa kohtaan purkaudu millään tavalla, koska sitä on oletettavasti oltava varsin laajalti, vai tuleeko se joskus yhdellä rysäyksenä?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tiukka blogi vakavasta asiasta. Tuo kursiivilla kirjoitettu anekdootti lienee sitä venäläistä karskia, maanläheistä huumoria, Kuin "Krokodilin" tai "Radio Jerevanin" lähteistä.

Blogin ydin lienee siinä, näemmekö lakien suojaavan kansalaisia valtiolta vai valtiota omilta kansalaisiltaan.

Tässä taitaa myös olla se "idän ja lännen" ajattelutavan ero, joka kiteytyy kysymykseen, liittyykö yhteiskunnan rakentuminen keskinäisen luottamuksen ja vapauden varaan. Vai pelon ja vaikenemisen.

Reijo Tossavainen

Suosittelen, että Moskovan tulevassa mielenosoituksessa kannettaisiin plakaatteja, joissa olisi vain yksi sana "murhaaja".

Käyttäjän HelenaReponen kuva
Helena Reponen

Sillä 87%:lla venäläisiä, jotka kannattavat Putinin hallintoa, Krimin miehitystä ja Ukrainan sotaa, on nyt ukrainalaisten lisäksi taas yhden toisinajattelijan verta käsissään.

Yrjö Matilainen

Hodorkovskin kirjassa "Uusia muistelmia kuolleesta talosta" kerrotaan kuinka "syyllinen" valitaan: joku toivottomassa tilanteessa oleva vanki houkutellaan ottamaan esim. murha niskoilleen. Hetkeksi vapaaksi-pidätetään epäiltynä-tunnustaa: murhan teettäjä Ukrainan tiedustelupalvelu-takaisin vankilaan-vapautetaan kun asia unohtunut. Ja sen jälkeen turpa kiinni, muuten tapetaan ja omaisetkin keskitysleirille? Näinhän "selvisi" Politkovskajan murha, ts. ei selvinnyt.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Boris Nemtsovin muistoksi ja hänen kunniaksi tämä (hänen tekemänsä) laaja selvitys kansan palvelija Putinin omaisuudesta; runsas kuvitus:

http://www.putin-itogi.ru/rab-na-galerah/

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ei kuitenkaan yhtään polkupyörää eikä "säärenväristäjää".

Käyttäjän JukkaLepomki kuva
Jukka Lepomäki

Minusta ajankohta on melko looginen. Kun Nemtsovista oli tarpeen joka tapauksessa päästä eroon, niin kysymys kuului vain koska? Mielenosoituksen jälkeen se olisi helpommin näyttänyt valtaapitävien tilaamalta ja olisihan joitain epämielyttäviä tosiasioita Ukrainan sodasta voinut tulla julkisuuteen.

Ilmeisesti laskettiin että hoitamalla homma päivää ennen mielenosoitusta, saadaan media (erityisesti lännessä) epäilemään että "ei kai se Putin nyt niin typerä voi olla että juuri ennen mielenosoitusta teloituttaa oppositiojohtajan Kremlin nurkalla"? Eli parempaa ajankohtaa tuskin tulisi.

Raija Höppönen

Venäläisestä ajattelumaailmasta ei "länsimainen" ihminen ota selvää. Siellä on vuosisatoja kunnioitettu "maskirovkaa" eli hämäämistä. Sen takia Putinin toiminta näyttää sekopäiseltä. Todellisuudessa siellä on valjastettu terävimmät aivot pelaamaan tätä peliä. Kulisseissa puuhastellaan uusia taktiikoita pahimman skenaarioon eli valtion kassan viimeisen ruplan katoamiseen. Hyvä keino olisi nopeasti sulkea kaikkien oligarkkien ja valtionjohtajien ulkomaiset tilit jolloin homma muuttuisi kannattamattomaksi. Mutta siihenhän eivät suurpankit lähde koska piilotetuista miljardeista saatava korko on valtava.

Reijo Gröndahl

Jos erehdyt osoittamaan murhaajan suuntaan, olet itsekin pian vainaa!

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Nemtsov oli myös "Je suis Charlie". Kuka tahansa on voinut olla tämän järkyttävän murhan takana.

Toimituksen poiminnat