Siellä, täällä, kaikkialla

Lyhyt opas venäläismedian tulkintaan

Eilen suomalaisessa sosiaalisessa mediassa ja myöhemmin iltapäivälehtien sivuilla lähti leviämään venäläisen lehden “uutinen” jonka mukaan Suomi haluaisi liittyä Venäjään. Jotkut tulkitsivat tämän suomalaisvastaiseksi propagandaksi. Tässä tekstissä yritän antaa yleiset ohjeet venäläismedian tulkintaan ja siihen, milloin suomalaisten pitäisi olla oikeasti huolissaan.

 

Ensinnäkin tästä “uutisesta”, jonka otsikko on “Suomi haluaa liittyä Venäjään”. On huomattava millaisesta lehdestä on kyse. Kun etusivun otsikkona on “Moskova voi yhdellä siirrolla tuhota eurooppalaisen autoteollisuuden” on helppoa ymmärtää miltä viemäriltä päin tuulee. Uutinen Suomen halusta liittyä Venäjän tuli minulle vastaan ensimmäisen kerran noin vuosi sitten venäläisen tuttavan facebook-sivulta. Lähdin jo tuolloin tutkimaan mistä on kyse, ja paljastui jutun pohjautuvan Hannu Krogeruksen Suomen Kuvalehdessä julkaistuun mielipiteeseen jonka otsikkona on “Voisiko Suomi olla Venäjän Hong Kong”. Jutussa ei mainita sanallakaan siitä, että Suomen pitäisi olla osa Venäjää, mutta monitulkintainen otsikko riitti venäläislehdelle vetämään johtopäätökset.

 

Monet ovat viime aikoina olleet aidosti huolestuneita Venäjän toimista ja näiden toimien implikaatioista Suomelle. Huolestuminen on ollut mielestäni aiheellista, mutta tähän yksittäiseen uutiseen ei tarvitse ylireagoida. Selostaakseni miksi olen tätä mieltä minun on avattava miten Venäjä ja sen media toimii.

 

1. Venäjä ei ole monoliittinen. Venäjällä on paljon erilaisia mielipiteitä, joista monet ovat Suomesta päin katsottuna “Putinista huonompaan suuntaan”.

 

2. Venäjä ei ole (toistaiseksi) totalitäärinen valtio, se on autoritäärinen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että ihmiset saavat ajatella mitä tahansa, kunhan lausuvat ajatuksensa ääneen ainoastaan keittiössä. Propagandan tarkoitus ei ole sanoa “Venäjää uhkaavat fasistit/homot/länsi, joten teidän kaikkien on taisteltava heitä vastaan”. Sen tarkoitus on sanoa: “Venäjää uhkaavat fasistit/homot/länsi, mutta ei huolta, Putin hoitaa homman, pysykää keittiössä.”

 

3. Venäjällä on eräänlainen sananvapaus, muttei käytännössä lehdistön vapautta. Voit esittää kuinka kärkeviä mielipiteitä tahansa, kunhan et kritisoi valtaa pitäviä. Kaikki esitetyt ajatukset eivät ole ”valtion virallista linjaa”.

 

4. Venäjä on feodaalinen yhteiskunta jossa on yksi tsaari. Tsaarilla on valtaa kaikkeen, mutta hänellä ei ole aikaa tai kiinnostusta puuttua kaikkeen. Feodaalisen järjestelmän alemmilla portailla on toimijoita, jotka yrittävät mielistellä tsaaria sanomalla ääneen asioita, joiden he luulevat ilahduttavan häntä, ja sitä kautta hyödyttävän lausujan urakehitystä tulevaisuudessa. Mutta kukaan ei oikeasti tiedä tarkkaan mitä tsaari ajattelee. Heidän lausunnot ovat useimmiten ylilyöntejä, jotka eivät johda mihinkään. Toisaalta liiallisesta mielistelystä ei rangaista, joten miksipä ei?

 

5. Venäjällä on myös ylhäältäpäin järjestettyjä propagandasotia. Näille sodille on tyypillistä se, että kaikki valtiolliset TV-kanavat toistavat samaa sanomaa. Keinona on Orwellin kuvaama kahden minuutin viha, joka nähdään jokaisena iltana uutislähetyksessä. Tähän vihaan mahtuu vain yksi vihollinen ja yksi salakavala taustatekijä kerrallaan. Aikaisemmin kohteena ovat olleet Viro ja Georgia, tällä hetkellä se on Ukraina. Taustatekijänä on aina Yhdysvallat. Jos Suomi olisi kahden minuutin vihan kohteena, se ei jäisi meiltä huomaamatta.

 

6. Venäjällä julkaistaan paljon uutisia, jotka viittaavat ulkomaihin, mutta joiden ainoa tarkoitus on sisäinen propaganda. Viimeaikainen esimerkki on se, että Suomi esitetään Unkarin ja Slovakian rinnalla EU:n talouspakotteiden kovimpana vastustajana eli eräänlaisena Venäjän ystävänä. Tällä ei ole mitään totuuspohjaa, mutta ei sillä tarvitsekaan olla. Se menee sisäiseen käyttöön. Joskus Suomi esiintyy negatiivisessa valossa, kuten lapsiasiakiistojen yhteydessä. Näillä uutisilla ei ole mitään väliä, koska heidän kohderyhmä ovat ne 72% venäläisistä joilla ei ole ulkomaanpassia ja jotka eivät ole koskaan käyneet lännessä. Näiden sisäiseen käyttöön tarkoitettujen uutisten ainoa päämäärä on vahvistaa vallassaoloevien kannatusta. Ulkopuolisten maiden turvallisuuspolitiikan näkökulmasta niillä on hyvin vähän merkitystä.

 

Eli mitkä ovat johtopäätökset näiden kuuden kohdan perusteella? Uutinen Suomen halusta liittyä Venäjään on täysin yhdentekevä. Uutispäivä on ollut venäläisen median mielestä köyhä, koska separatistien tulitaukosopimuksen rikkomisesta ei ole voinut uutisoida, mutta Venäjän ja muun maailman vastakkainasettelu on edelleen agendalla. Joten käyttöön otettiin vuosia vanha uutinen, joka osoittaa sisäisille markkinoille, että Venäjällä on muitakin ystäviä kuin Venezuela, Pohjois-Korea ja Iran.

 

Milloin sitten on syytä huolestua venäläisen median uutisoinnista? Vaaraan tunnistaminen on kolme kohtaa:

 

1. Juttu on televisiossa. 88%:lle venäläisistä uutisten päälähde on televisio.

 

2. Useampi kuin yksi valtiollinen tv-kanava näyttää jutun. Yksittäinen kanava voi sooloilla, mutta samanaikaisesti esitetty mustamaalauskampanja kahdella tai useammalla tv-kanavalla on järjestetty.

 

3. Valtion johto vahvistaa / tukee toimillaan mustamaalauskampanjaa. Tähän kategoriaan menevät Putinin / Peskovin lausunnot asiasta. Ilman kolmatta kohtaa jokaisen jutun voi olettaa olevan suunnattu sisäiseen käyttöön.

 

Pysytään valppaina. Ei ylireagoida.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

35Suosittele

35 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän PekkaLinnainen kuva
Pekka Linnainen

Ytimekäs lukuopas, jonka jälkeen Venäjältä ja Venäjästä pursuavia uutisia ei näe enää samoin kuin hetki sitten. Kiitos, Anton!

Käyttäjän SampsaMkel kuva
Sampsa Mäkelä

Moni suomalainen pitää venäläisten suhtautumista Yhdysvaltoihin, Natoon ja Ukrainan tapahtumiin yhteneväisinä. Tällä hetkellä minulla on kontakteja vain Suomessa asuviin venäläisiin, eivätkä ainakaan he edusta mielipiteineen yhtenäistä ryhmää. Jonkinlainen herkkänahkaisuus heitä kyllä yhdistää ja kritiikki Venäjän ja Putinin toimiin on monen venäläisen mielestä kritiikkiä kaikkia venäläisiä kohtaan. Monet venäläisistä somessa liikkuvat näkemykset pitävät kyllä paikkansa, esimerkiksi löytyy yhä ihmisisä jotka muistelevat kaiholla Stalinin aikaa ja haluaisivat vastaavaa johtajuutta takaisin Venäjälle.

Luen mielenkiinnolla kaikki blogkauksesi ja pidän näkemyksiä hyvinkin objektiivisina. Vajavaisen venäjän kielen taitoni takia en aina pysty kääntämään tarpeeksi sujuvasti ajatuksia joita haluaisin venäläisille esittää. Stereotypia venäläisten kiihkeydestä keskustelutilanteissa pitää usein paikkansa. Lyhyt ajatuskatko keskustelussa peittyy jo seuraavan keskustelijan repliikkiin. Löytyyköhän kirjoituksistasi veäjänkielisiä versioita? Google-kääntäjä aiheuttaa usein vain päänsärkyä.

Käyttäjän anikolen kuva
Anton Nikolenko

Kiitos! Minulla on taitaa olla yksi teksti venäjäksi, joka liittyy lapsiasiakiistoihin, mutta se on ehkä vähän huono ihmisten "käännyttämiseen", koska se on tyyliltään niin ylimielinen ja provosoiva:
http://antonnikolenko.blogspot.fi/2012/10/blog-pos...

Venäjällä on omasta takaa hyvin medioita, jotka uutisoivat objektiivisesti ja välittävät hyvinperusteltuja mielipidekirjoituksia. Tälläisiä ovat mm. TVrain, Novaya Gazeta, The New Times, Vedomosti, Slon.ru, Echo Moskvy ja The Moscow Times. Niille venäläisille jotka lukevat näitä medioita minun tekstit tarjoavat hyvin vähän uutta sisältöä. Valtaosa kaupungeissa asuvista venäläisistä myös tietävät nämä uutislähteet, mutta tekevät tietoisen valinnan hylkäessään ne luotettavana tiedonlähteenä. Heitä on helppo ymmärtää. Jos asuisin itse Venäjällä olisi omalle mieliterveydelle helpompaa leimata kaikki vaihtoehtoiset tiedonlähteet kansanpettureiksi.

Käyttäjän SampsaMkel kuva
Sampsa Mäkelä

Kiitos! Pitänee tutustua noihin medioihin.

Minulla on paljon venäläisiä tuttuja ja jotkut heistä ovat hyviä ystäviäni. Keskustelua Venäjän tilanteesta heidän kanssaan ei voi välttää, koska he monasti kyselevät suomalaisten näkemystä.

Käyttäjän OlliSalo kuva
Olli Salo

Kiitos hienosta artikkelista.
Eräs ystäväni kertoi minulle kymmenenisen vuotta sitten, että ollessaan viettämässä Suomen itsenäisyyspäivää eräässä 3. maailman maassa sijainneessa suurlähetystössämme, venäläinen lähetystövirkailija kysyi häneltä aivan varoittamatta, että onkohan Suomessa paljonkin henkilöitä, jotka haluaisivat palata Äiti Venäjän syliin.
Eli tästä vetäisin johtopäätöksen, että aihe jossain muodossa on olemassa venäläisessä agendassa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Olli miksi esiinnyt kuvassa kuin trolli?

Käyttäjän AkiTernt kuva
Aki Terentjeff

Blokisti voinee samalla kertoa miten Suomen lehdistö ja valtamedia toimii, vai luulenko vaan että uutiset ovat yksipuolisia ja linjat päätetty jossain muualla, kaikkea ei voida julkaista kun on linjan vastaista jne. Sen tiedetään että ainakaan Suomessa ei tiedotusvälineet toimi tasapainoisesti, lukemattomia esimerkkejä, MH-17 lento, Ukrainan sota... ylipäätään ulkomaan uutisten aiheet...tulitauon rikkomiset , Putin, Venäjä...kauhee yksipuolinen mustamaalaus menossa, kenen etuja se palvelee? ja miksi?

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Hyvä Aki Terentjeff,

kannattaa pitää mielessä, että Suomi on lehdistön vapaudessa maailman kärkimaa.

Olen samaa mieltä Venäjän reippaasta mustamaalaamisesta. Ihmeteltävää on vain se, että Venäjä propagandallaan ja teoillaan tekee sen itse, mustamaalaa itseään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"kannattaa pitää mielessä, että Suomi on lehdistön vapaudessa maailman kärkimaa."'

Tässä kannattaa huomioida kuinka herttaisen yksimielistä porukkaa media on pakkoruotsista, maahanmuutosta, yhteisvelkavaluutasta, sääntelystä direktiivien muodossa ja omasta takaa. Erikoista tässä yksimielisyydessä on somessa näkyvä toinen näkökulma josta voisin esimerkkinä mainita että pakkoruotsista on 70% suomalaista erilainen näkemys kuin "vapaalla lehdistöllä". Onko kyseessä siis vapaa lehdistö vai itsesensuuri poliittisessa ohjauksessa?

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto Vastaus kommenttiin #22

Hyvä jarmo Makkonen,

tiennette, että kansainvälistä rankingia maiden lehdistönvapaudesta pitää Toimittajat ilman rajoja - järjestö emmekä me suomalaiset.

Mikko Hammarberg

En kiellä, etteikö sinusta tuntuisi siltä, että Suomessa uutisointi on värinnyttä. Varmasti tuntuu. Se ei kuitenkaan johdu siitä, että Suomen media tuottaisia koordinoitua propagandaa, vaan siitä, että arvioit median tuotoksia omasta äärimmäisen värittyneestä näkökulmastasi.

Suomessa on melko täydellinen lehdistönvapaus, olemme tässä suhteessa maailman kärkimaita. Minkäänlaista keskusjohtoista propagandajärjestelmää ei ole olemassa. Jokainen päätoimittaja voi tehdä julkaisupäätöksensä varsin itsenäisesti. Lisäksi internetin uumenissa sana on täysin vapaa, niin kun olet itsekin voinut huomata. Blogisteja ei valvota eikä vaadita rekisteröitymään.

Kiiton Antonille erittäin hyvästä ja objektiivisesta kirjoituksesta. Ikävä kyllä venäjän kieltä en taida. Google translatekaan ei ko. kielen kohdalla ole kovin kehittynyt, mutta alkeellisia käännöksiä sillä pystyy sentään tekemään. Nykyisessä tilanteessa Venäjällä julkaistut uutisartikkelit kiinnostavat kyllä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kiitos blogista.
Kiepsautin sen sanoman nurinpäin niin että tuo kuvailu koskisikin suomalaismediaa, ja yritin pohtia, millaisen maailmankuvan silloin saisi kasatuksi. Kyllä siinä voisi joutua ristiriitaan myös itsensä kanssa.

Onneksi suurimmalla osalla suomalaista on passi ja kokemuksia muissa maissa asumisesta ja niiden tavasta ajatella. Ehkä parempi medialukutaito on saavutettavissa, jos kieli ja riittävät taustat ovat ns. kunnossa. Monipuolisesti.

Teki mieleni kysyä. Mitkä asiat Suomessa ja suomalaisissa oikeasti kiinnostavat tai koskettavat ihan tavallisia venäläisiä? Mikä on Venäjän Äänen asema tai rooli maan median hierarkiassa?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Hieno asiallinen kirjoitus, joka sinänsä ei sisältänyt uutta niille, jotka Venäjästä ja sen historiasta ovat aidosti kiinnostuneita. Valitettavasti näitä ihmisiä on Suomessa (taas) aivan liian vähän. Tämä näkyy hyvin siinä, miten Suomessa sekoitetaan "Venäjä" ja "venäläiset" yhdeksi ja samaksi keskusteluobjektiksi. Ero on suuri, jopa ratkaiseva, ja se pitäisi aina muistaa.

Venäjä on laaja maa, siellä on pajon tilaa, myös erilaisille mielipiteille - mutta, niin kuin blogisti toteaa, nimenomaan keittiöissä (Venäjällä on paljon keittiöitäkin).

minnam ahonen

Keittiöt olivat neuvostoaikaan tärkeitä kulttuurihautomoita ja siellä levisivät kielletyt laulut, runot, musiikkitallenteet ja painotuotteet, syntyivät merkittävät sosiaaliset verkostot.

Pelkään pahoin että "keittiöt" ovat jo vaihtuneet olohuoneiksi, joissa pyörii toinen toistaan tyhjempää tv:n viihdehömppää päiden ja joskus varmaan nälkäisten vatsojenkin täytteeksi. Niin, ja sitä valtiopropagandaa.

Mikko Hammarberg

Epäilen, että sekaannus ei ole niin suuri kuin luulet. Termejä mahdollisesti käytetään väärin, ja puhutaan Venäjästä silloin kun pitäisi puhua Venäjää hallitsevasta eliitistä. Mutta samalla tiedostetaan, että Venäjällä tapahtuva epäsuotuisa kehitys ja maan toimet mm. Ukrainassa ovat Venäjän hallinnon vastuulla. Eivät tavallisen rivikansalaisen, joka on jossain määrin uhri siinä missä ukrainalaisetkin.

Eilinen Fair Game elokuva oli muuten ihan mielenkiintoinen ja ajankohtainen näin Ukrainan kriisin aikana. Kannattaa katsoa, on sitä propagandaa onnistuttu syöttämään aivan lähimenneisyydessä onnistuneesti kansalle länsimaissakin.

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki
Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kokoomus,sitä se.Paljonko maksetaan?

Käyttäjän anikolen kuva
Anton Nikolenko

Kokoomuksen kuulumisesta ei makseta mitään. Itseasiassa jäsenmaksu on muistaakseni 20€ vuodessa.

Risto Koivula
Käyttäjän anikolen kuva
Anton Nikolenko

Selvästi valtiollinen media, poikkeuksena Gazprom-median omistama Echo Moskvy, joka saa toimia vapaasti. Echo on eräänlainen näyteikkunatuote: Aina kun joku sanoo ettei Venäjällä ole vapaata mediaa, Venäjän valtio osoittaa sormella Echoa. Ja molemmat ovat tavallaan oikeassa.

Käyttäjän JuhaDubbe kuva
Juha Dubbe

Kyllä tässä toivoisi Krogerukselta ja persuhyypiöiltä jonkinlaista vastuuntuntoa, kun nämä kylähullu-tasoiset "ideat", tai "keksinnöt" kuitenkin antavat jonkin laatuisen ja tasoisen signaalin venäläisille Venäjällä. Aikuiselle ominaista itsekriittisyyttä olisi hyvä hankkia jollakin tavalla, ennen kuin ottaa riskin, että kylvää jotakin sellaista, millä voi tuottaa vahinkoa omalle maalleen. Eikös Soinikin sanonut jotakin sinne päin, että persut eivät my persettään? Vaikka porukka on tainnut olla takapuolet pystyssä jo pidemmän aikaa - ja karhu siellä seläntakana nauttimassa uusista saatavilla olevista palveluista ja palvelunäkymistä? Ettei sieltä nyt vain olisi kylvetty jotain sellaista, mitä kukaan normaalisti ajatteleva ihminen ei tahdo Suomeen?!

Käyttäjän JuhaDubbe kuva
Juha Dubbe

Kiitos kirjoittajalle ajatuksia antavasta kirjoituksesta. Se auttaa mitoittamaan asioita muullakin kuin suomalaisille perinteisillä tavoilla!

Pirjo Jokinen

"4. Venäjä on feodaalinen yhteiskunta jossa on yksi tsaari. Tsaarilla on valtaa kaikkeen, mutta hänellä ei ole aikaa tai kiinnostusta puuttua kaikkeen. Feodaalisen järjestelmän alemmilla portailla on toimijoita, jotka yrittävät mielistellä tsaaria sanomalla ääneen asioita, joiden he luulevat ilahduttavan häntä, ja sitä kautta hyödyttävän lausujan urakehitystä tulevaisuudessa. Mutta kukaan ei oikeasti tiedä tarkkaan mitä tsaari ajattelee. Heidän lausunnot ovat useimmiten ylilyöntejä, jotka eivät johda mihinkään. Toisaalta liiallisesta mielistelystä ei rangaista, joten miksipä ei?"

-Ihan kuin Suomessa.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Lyhyt opas venäläismedian tulkintaan

Käännä kaikki päinvastaiseksi mitä kreml syöttää niin lähestyt totuutta !

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Käännä kaikki päinvastaiseksi mitä kreml syöttää niin lähestyt totuutta !"

Eli jos Kreml kirjoittaa että haluaa liittää Suomen Venäjään niin se tarkoittaa että Kreml haluaa Suomen säilyvän itsenäisenä.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Ei vain itsenäisenä, vaan etääntyvän eli liittyvän natoon.

Mikko Jack

Kaipa autoritäärisessä komennossakin omat hyvät puolensa on: tuhdin vodka-annoksen jälkeen on ehkä ihan hyvä pysyä omassa keittiössä eikä lähteä avautumaan ja kannatustaan mittaamaan julkiselle paikalle.

"Hullut ja humalaiset hiljaa!" Näinhän se oppositio tietysti sitten vaimennetaan. Vaikka netissä riehuvat narsistiset kiusaajat ja julkisissa kulkuvälineissä synkkää yksinpuhelua käyvät puliukot ärsyttävätkin, kyllä sananvapaus on sittenkin hieno asia.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Anton Nikolenko voisi seuraavasti kirjoittaa lyhyen oppaan Laura Rädylle, Pia Kaumalle, Ilkka Kanervalle ja muille "posliinikaupan" kokoomuskamuilleen. Uskottavuudessa ja medialukutaidossa kun on parantamisen varaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tietysti kuka tahansa voisi kirjoittaa mistä tahansa. Voit halutessasi kehottaa häntä kirjoittamaan vaikka pasaatituulten vaikutuksesta leppäkerttujen esiintymiseen. Mutta miksi et keskittyisi kunkin blogimerkinnän kohdalla kommentoimaan niihin liittyvää sisältöä?

Käyttäjän MarkkuKemppainen kuva
Markku Kemppainen

Niin siis, tehdään nyt selväksi, ettei Suomea kiinnosta venäläiset tai venäläinen kulttuuri tai politiikka. Kunhan pysytte vain omassa karsinassanne. Voitte käydä täällä lomillanne ja ostoksilla ja tuoda paljon rahaa tänne.

Käyttäjän TapaniMoilanen kuva
Tapani Moilanen

Antonilta hyvä kirjoitus.Ongelma on myös siinä että kun suomalaisille esitetään vakava syytös niin hän ottaa sen totena.Suomalaisessa kultturissa voi sanoja olla vähän mutta ne on tarkkaan harkittu.Eli ei huudella ohi.500 vuotta on luterilaisuutta päähän taottu ja hyvin on tarttunut.Milloin meitä vastaan on sotineet viikingit,novgorodilaiset,karjalaiset,saksalaiset,amerikkalaiset,englantilaiset,tataarit ja etupäässä venäläiset.Ainoat joille on annettu kampoihin on lappalaiset jotka kuitenkin on sukukansaamme.Hämäläiset tappeli Karjalaisia vastaan.Pirkkalaiset kainuulaisia vastaan.Luterilaisten ja ortodoksien juopa oli niin syvä,että kansaa muutti nykyisen Suomen alueelta Tvernin Karjalaan kun vaihtoehtona olisi ollut mestaus kun uskontoa ei suostuttu vaihtamaan.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Kiitokset, sait kirjoituksillesi uuden vakiolukijan.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Anton Nikolenko kirjoitti:
"Uutinen Suomen halusta liittyä Venäjän tuli minulle vastaan ensimmäisen kerran noin vuosi sitten venäläisen tuttavan facebook-sivulta. Lähdin jo tuolloin tutkimaan mistä on kyse, ja paljastui jutun pohjautuvan Hannu Krogeruksen Suomen Kuvalehdessä julkaistuun mielipiteeseen jonka otsikkona on “Voisiko Suomi olla Venäjän Hong Kong”. Jutussa ei mainita sanallakaan siitä, että Suomen pitäisi olla osa Venäjää, mutta monitulkintainen otsikko riitti venäläislehdelle vetämään johtopäätökset."

Kiitos hyvin mielenkiintoisesta ja hyödyllisestä blogista, joka auttaa suomalasia ymmärtämään venäläistä autoritääristä järjestelmää ja sen tiedonvälitystä.

On täysin ymmärrettävää, että venäläiset ja myös Kremlin väki pitävät Suomea heidän kannaltaan suopeana valtiona. Onhan heille jo heti käsittämätöntä, että Suomi ei ole liittynyt Natoon niin kuin kaikki Venäjän eurooppalaiset naapurivaltiot paitsi Valko-Venäjä - ja Ukraina.

Asia on sitäkin käsittämättömämpää, kun demokraattisen valtion kansalaisten enemmistö vastustaa Nato-jäsenyyttä. Venäjällä ei todellakaan ole toista samanlaista naapurimaata.

Eihän Suomen kansan asenteista voida Kremlissä tehdä muunlaista johtopäätöstä kuin että suomalaiset suorastaan rakastavat Venäjää ja venäläisiä aivan riippumatta siitä, miten autoritäärinen tai itsevaltainen oikeistolainen tai vasemmistolainen Moskovan ja Pietarin valta on.

Kun venäläiset tulevat Helsinkiin, he tapaavat paraatipaikalla Aleksanteri II:n patsaan. Tuota tsaaria puolalaiset ja ukrainalaiset pitävät verisenä sortajana. He saavat shokin Senaatintorilla.

Helsingissä on Lenin-puisto ja Tampereella Lenin-museo. Helsingissä on myös suomalais-neuvostoliittolaisen ystävyyden patsas, jollainen Tallinnassa kannettiin pois paraatipaikalta.

Ei siis ole mikään ihme, että monetkin venäläiset kuvittelevat suomalaisten todella rakastavan Venäjää ja venäläisiä ja pitävän Kremlin puolta, kun kaikki muut pelkästään arvostelevat.

Käyttäjän PaavoKuukka kuva
Paavo Kuukka

Nikolenkon analysoima
on pitänyt paikkansa venäläisessä tiedonvälityksessä jo yli 150 vuotta ja vastaavasti me suomalaiset lukutaidottomina vähintäänkin vastaavan ajan.

Toimituksen poiminnat