Siellä, täällä, kaikkialla

Tarina eräästä venäläisestä sotilaasta.

Ukraina on syyttänyt Venäjää sotilaallisesta läsnäolosta alueellaan jo pitkään. Tänään Anatoly Vorobey julkaisi facebookissa oman koosteensa erään sotilaan tarinasta, jonka väitettiin kuolleen Ukrainan alueella. Käänsin tämän tekstin teille luettavaksi. Jokainen voi sitten itse päätellä onko Ukrainassa Venäläisiä sotilaita, vai onko tämä taas yksi esimerkki modernin sodankäynnin some-rintamasta. Olen käännöksessä pyrkinyt säilyttämään alkuperäisen kirjoitusasun, omat lisäykset on kursivoitu.

 

“Oksana Kichatkinan tarina ei jätä minua rauhaan, tärisen.

 

Leonid Kichatkin oli henkilö numero 15 iltavahvuuslaskennan pöytäkirjassa Pskovilaisessa maahanlaskukomppaniassa. Ukrainalaiset sotilaat löysivät pöytäkirjan vallatusta BMD-2 miehistönkuljetusvaunusta. Hän on luutnantti (korjaus: kersantti) ja hänen VKontakte (venäläinen facebook-klooni) profiilin mukaan hän oli 30-vuotias. Tämä profiili ei ollut aluksi niissä listoissa jotka alkoivat kiertää netissä kun pöytäkirja julkaistiin.

http://en.inforesist.org/soldiers-of-the-ukrainian-army-captured-a-russian-bmd-2-with-documents-near-lutuhino/

 

Mutta sitten, lauantaina myöhään illalla, joku huomasi, että Leonidin sivustolla ilmestyi ilmoitus hänen vaimonsa nimissä, ja se levisi netissä kulovalkean tavoin. Sivulla luki:

 

“rakkaat ystävät! Leonid kuoli hautajaiset maanantaina klo 10 muistotilaisuus Vybutahissa.Ketkä haluavat jättää hyvästit hänelle tulkaa paikalle näemme ilolla kaikki. Jos jotain minun puhelinnumero [...] Vaimo Oksana”

 

(tässä on kuvakaappaus sivusta: http://ic.pics.livejournal.com/avva/111931/65516/65516_original.png

 

Samaan aikaan vaimon omalta sivustolta oli sanoja surusta ja hautajaisista. Hän vaihtoi profiilikuvakseen kuvan miehestään:

https://archive.today/KlOeO

 

21.8.2014 16.50: Rakastan kovasti ja odotan!!!!!!

 

22.8.2014 06.46: Elämä pysähtyi!!!!

 

22.8.2014 10.55: kun Leonid tuodaan kerron kaikille jotta voivat jättää hyvästit

 

23.8.2014 11.21: maanantaina vybutahissa hautajaiset klo 11…

 

Svetlana Viktorovnan sivulla, joka oli Leonidin ja Oksanan “best friends”-listalla (todennäköisesti hän on Oksanan äiti, mutta en ole varma), ilmestyi myöskin muistovalokuva ja runo siitä kuinka hieno ihminen hän oli. En ala tässä siteeraamaan näitä yksinkertaisia runoja, katsokaa arkistosta jos teitä kiinnostaa:

https://archive.today/xfxOO

 

Seuraavana päivänä, sunnuntaina, tragedia alkoi silmiemme edessä muuttua joksikin farssia muistuttavaksi.

 

Päivällä Leonidin VKontakte-sivusto poistettiin, samoin kuin hänen profiili toisessa sosiaalisessa mediassa. Suunnilleen samaan aikaan Oksana Kichatkina (tai joku toinen, jolla oli pääsy hänen käyttäjätililleen) poisti kaikki suruviestit sivultaan ja kirjoitti: “mieheni on elossa ja terve ja tällä hetkellä vietämme tyttäremme kastajaisia”. Tämä kirjoitus on siellä nytkin (maanantai 29.8.) ja Oksana ei ole kirjautunut tililleen siitä lähtien kun tämä päivitys julkaistiin neljältä päivällä sunnuntaina.

 

Samana päivänä kaksi eri henkilöä ilmoittivat saaneensa yhteyden Oksanaan puhelimitse numerosta, joka ilmoitettiin päivityksessä, joka kertoi Leonidin hautajaisista (kuvakaappaus ylempänä), ja puhuneensa Oksanan ja elävän Leonidin kanssa. Tästä kirjoitti Twitterissä @vasyunin. Aluksi hän kirjoitti: “puhuin äsken “kuolleen pskovilaisen laskuvarjojääkärin kanssa””, sitten lisäsi:

“kuolleesta laskuvarjojääkäristä Pskovista”: Leonid ja Oksana vakuuttavat olevansa elossa ja pyytävät olla soittamatta

https://twitter.com/vasyunin/status/503543434628833280

 

Suunnilleen samaan aikaan toimittaja Maksim Sereda nauhoitti (Skypen välityksellä) ja latasi VKontakte-palveluun keskustelunsa Oksanan ja Leonidin kanssa (hänen sanojensa mukaan, heidän sanojensa mukaan)

https://vk.com/page-19279447_48589321

 

Nauhoitus on 4 minuuttia ja 11 sekunttia pitkä. Siinä aluksi vastaa pieni tyttö, sitten luuriin tarttuu Oksana, joka ehdottaa että soittaja puhuu aviomiehelle suoraan, sitten puhuu Leonid, joka ei osoita kuullensa aikaisemmin huhuista hänen kuolemastaan, mutta ei erityisesti ihmettele asiaa, sanoo kyseessä olevan väärinkäsitys, ja että hän on terve ja elossa. Sereda kirjoitti myöhemmin VKontaktissa että seuraavassa puhelussa (jota hän ei ladannut nettiin) Oksana ja Leonid väittivät että heidän käyttäjätilit oli hakkeroitu.

 

Kaiken tämän aikana Svetlana Viktorovnan sivulla oli edelleen suruteksti, runo ja Leonidin kuva. Paljon myöhemmin, suunnilleen 23 aikoihin, tämäkin päivitys katosi.

 

Näin. Eli versio, joka tulee mieleen näiden uutisten jälkeen on se, että joku hakkeroi Leonidin ja Oksanan käyttäjätilin, kirjoitti Leonidin seinälle vaimon nimissä (puhelinnumeron hakkeri sai tietää esimerkiksi käyttäjätilin tiedoista), kirjoitti suruviestit Oksanan seinälle, laittoi tämän kaiken kiertämään nettiin, ja kaikki tämä vain todistaakseen että Kichatkin on kuollut, kun tosiasiassa hän on elossa, voi hyvin, eikä muutenkaan ollut Ukrainassa vaan juhlii tyttärensä kastajaisia. Mutta jäljelle jää epäilyjä. Miksi tehdä kaiken tämän, jos Kichatkin on tosiasiassa elossa, pystyy todistamaan tämän helposti ja näin paljastaa väärennöksen? Miksi Svetlana Viktorovnan sivulla oli suruviesti? Miksi hakkeri ilmoitti Oksanan oikean puhelinnumeron kun tämä ei tue väärennöstä millään tavalla, päinvastoin? Jne, paljon muita yksityiskohtia.

 

Kuitenkin kallistuin tämän version puolelle, koska vaihtoehtoinen versio vaikutti kauhistuttavalta. Kuvitelkaa: jonkun (me ymmärrämme kenen) piti painostaa Oksana Kichatkinia poistamaan tekstit sivultaan ja kirjoittaa valheita siitä, että hänen miehensä on elossa, ja sitten vielä järjestää asiat niin että (puhelunsiirron avulla tai muuten vain puhelimen anastamisella) jotkut ohjeistetut ihmiset vastaisivat puheluihin Leonidin ja Oksanan nimissä… Ja mitä varten tämä kaikki olisi? Uusia valokuvia ei kuitenkaan tule, kuinka kauan ihmisen kuoleman voi pimittää? Tästä tulee jo jonkinlainen salaliittoteoria, minä en yksinkertaisesti uskonut sitä.

 

...Ja sitten tänään ilmestyi uutisia siitä, että Pskovissa, tarkemmin Vybutahissa, niin kuin oli ilmoitettu, oli vietetty laskuvarjojääkärien hautajaisia, ja näytetty kuvia Kichatkinin ja Osilovin haudoista (Osilovista ei aikaisemmin ole ollut mainintaa missään).

http://slon.ru/fast/russia/v-pskove-proshli-zakrytye-pokhorony-mestnykh-desantnikov-1147710.xhtml

 

(Lisätty myöhemmin: valokuvat haudoista -

http://slon.ru/fast/russia/opublikovany-fotografii-s-mesta-pokhoron-pskovskikh-desantnikov-1147803.xhtml)

 

Mikä olisi voinut saada perheen suostumaan Kichatkinin kuoleman peittelyyn? Minulle sanottiin eilen, kun väitteli asiasta Vkontaktissa, mutta minä en halunnut uskoa - kaikki tämä on banaalia, helposti tehtävissä, väitetään että leskeneläkettä maksetaan vain jos perhe on hiljaa ja peittelee, tai sitten lupasivat lisäkorvauksia. No, ehkä näin. Tai jos haluatte erikoisemman version, voin sellaisen esittää. Oksanalla on poika (eri avioliitosta), joka on jo aikuinen, ja joka nyt on varusmiehenä. Voitte viimeistellä tämän version itse. En tiedä mitä tapahtui oikeasti ja tuskin tulen koskaan tietämään.”

 

Tähän päättyi meidän tarina. Voisin itse ehdottaa kaksi vaihtoehtoa miten tähän voi suhtautua:

 

1.Tämä kaikki on joku eeppinen väärinkäsitys.

 

2. Tämä on kaikki osa isoa (todennäköisesti USA:n järjestämää) salaliittoa, jossa ovat mukana Ukrainan armeija, sekä kaksi yleensä luotettavaa ja riippumatonta venäläistä mediaa. Salaliiton tavoite saattaa olla lopulta tuoda GMO-elintarvikkeet suomalaisten ruokapöytään.

 

3. Tom Packalen, ota koppi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Muuten hyvä, loppu meni kuitenkin reisille. Tom Packalen ei voi ottaa koppia, sen molemmat räpylät ovat kiinnikasvaneeet jalkoihin.
Maailman tappiin tulee löytymään trolleja. joihin ei auta lääkityksen vaihto tai mikään muukaan, lue vaikkapa tuo juttu vankisaattueesta (Huusko) niin toteat karmaisevan mölyapinajoukon edesottamukset.
ps Ne puhdistusautot saattueen perässä kopioitu saksalaisten vankien saattueista. Vatsapöpö ja luirua tuli säärtä pitkin nupulakivillä. Tältä osin historiaa opiskeltu sopivasti, kelpo velikultia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

#1 Mikä juttu vankisaattueesta?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kuin kummitusjunassa istuisi - pimeässä. Linkitkään eivät tuo valoa. :D

minnam ahonen

Eikö googlen translaattoristakaan löydy lääkettä? :)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Eivät aukea, ei - "you have many problem", kuten eräs muualta tullut soitonopettaja sanoi oppilaansa soitosta. :D

minnam ahonen

Valkoisten rekkojen oli siis päästävä lopulta nopeasti Ukrainaan ei siksi, että elintarvikkeet (kuivamuonaa) pilaantuisi, kuten Putin painosti, vaan etteivät paluukyydissä tulevien nuorten desanttien ruumiit pilaantuisi?

Ajallisesti ainakin kuolemat (19.8. ja 20.8. hautakilpien mukaan), Putinin jalanpolkeminen: jo riittää, nyt saattue tulee läpi! (22.8.) ja avustussaattue paluu (23.8.) ja hautajaisajankohdat (25.8.)mallaavat.

18.8. Putin allekirjoitti myös korkeimmat eli Suvorovin taistelukunniamerkit tälle Pihkovan divisioonalle (vaikka Venäjähän ei ole ilmoituksensa mukaan edes sodassa).
http://kremlin.ru/acts/46469

Slonin jutussa (Antonin blogissa)näkyy Krimin palauttamisesta keväällä saatu kunniamerkki.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vähän isoja ruumisautoiksi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Venäjällä kaikki on suurta.

Käyttäjän esamttl kuva
Esa Mattila

Rekkaan mahtuu enemmän ruumiita kuin tavan ruumisautoon. Kuinka monta Venäjän armeijan sotilasta onkaan jo kuollut laittomassa hyökkäyksessä Ukrainaan? Sitä tuskin koskaan saamme tietää.

minnam ahonen

"Vähän isoja ruumisautoiksi."

Tietysti paluukuormaan piti saada mahtumaan paljon muutakin kuin ruumiita, mutta juuri aikataulun nopeuttamisen perusteeksi ehdotin tuota Putinin esittämää *pilaantumista*, koska kuivamuona ei voi pilaantua tuossa ajassa.

Tällaistakin väitetty
http://yle.fi/uutiset/ukrainan_armeija_vaittaa_ven...

-Vie mennessäs, tuo tullessas-
vanha suomalainen (öh, venäläinen?) viisaus

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tom Packalen ei lakkaa ihmetyttämästä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Sellasia ne polliisit on. Ne tarvitsee todisteita. Esim. minä kyllä uskon, että ne on venäläisiä sotilaita siellä itä-ukrainassa. Se sopii kuvaan. Se on järkeenkäypää. Se on uskottavaa. Todennäköistä (siis ei matemaattisesti, vaan ihan puhtaasti mutu-pohjalta ja kokemuksiin ja niistä kertyneisiin narratiiveihin nojaten.).

Mutta en minä sitä kenellekään pysty todistamaan.

Sen joko uskoo tai ei. Mutta koska olen ja olemme vain tavallisia kansalaisia (emme virkamiehiä, sotilaita, poliiseja tms.), saamme uskoa mihin haluamme. Tai olla uskomatta. Sillä ei ole mitään väliä. Se tässä onkin niin helppoa, kuin voi vapaasti vetää johtopäätöksiä ja niihin saa vapaasti uskoa.

Mutta jos päätöksiä tehdään tms. niitä ei pitäisi tehdä uskon varassa, eikä luottamuspohjalta. Virhevarmin systeemi on aina se, johon ei tarvitse uskoa ja joka ei toimi luottamuksen varassa. Ihannemaailmassa kaikki on tiedettyä, ymmärrettyä ja vailla tulkintoja.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Voihan sitä tyytyä odottamaan todisteita ja siihen asti pitää matalaa profiilia koko kysymyksessä. Nyt T.P. on antanut lausunnon. Persujen eirasiipi vaikenee ja töölösiipi ryhmittäytyy kuten Packalen. Outoa.

Käyttäjän anikolen kuva
Anton Nikolenko Vastaus kommenttiin #16

Voisitko linkittää tuon lausunnon?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #17

Tarkoitin tuota Facebooksivua.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #16

Voi toki. Tai sitten voi pyytää niitä todisteita.

Minä en tiedä persujen siivistä, mutta en yhtään ihmettele, että se on Packalen, joka todisteita perää. Ja eipä niitä kukaan muukaan ole kysellyt, mikä tietysti on aina jonkin verran huolestuttava merkki.

Ihmiset, jotka tietävät kaiken ilman todisteita ovat alttiita virheille.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #19

No tänäänhän niitä todisteita tuli, taas kerran.

minnam ahonen

Neljän venäläisen desantin/sotavangin kuulustelut ladattu muutama tunti sitten
https://www.youtube.com/channel/UCq5fiSQRMbFA2_Yvc...

Tässä noista tuore englanninkielinen transkripti 19-vuotiaan kuulustelusta.
http://www.interpretermag.com/russia-this-week/#3949

Ja se hänen kuulustelunauhoituksensa
https://www.youtube.com/watch?v=Hh9bBr_oIlc#t=66

minnam ahonen

PS. Tom of Perus-Finland, otahan koppi.

Toimituksen poiminnat