Siellä, täällä, kaikkialla

Krim, jalkapallon MM-2018 ja Venäjän jalkapalloliiton vuodetut keskustelut

Venäläinen Novaya Gazeta - sanomalehti julkaisi eilen ääninauhan jonka väitetään olevan nauhoitus Venäjän jalkapalloliiton hallituksen suljetusta kokouksesta. Nauhalla keskustellaan Krimin jalkapalloklubien ottamisesta mukaan Venäjän jalkapalloliigaan, mitä pakotteita tästä henkilökohtaisella ja kansallisella tasolla, ja miten päätös vaikuttaisi tuleviin MM-kisoihin 2018. Koska jalkapalloliiton hallituksiin kuuluu oligarkkeja ja isojen valtionyhtiöiden johtajia, on julkisuuteen vuodettu nauha kurkistus Venäläisen eliitin päätöksentekoprosessiin, sekä heidän suhtautumiseen sanktioihin ja Krimin valtaamiseen. Käänsin kokouksen tärkeimmän annin tähän tekstiin.

 

Kokous pidettiin 31. heinäkuuta tilanteessa jossa jalkapalloliitto oli ainoa urheilujärjestö Venäjällä joka ei ollut vielä ottanut Krimin urheilujärjestöjä osaksi keskusliittoa. Kokouksen alussa liiton puheenjohtaja Nikolai Tolstykh kehottaa hallitusta äänestämään Venäjän urheiluministeriön muistiosta Krimin organisaatioiden integraatiosta “kyllä” tai “ei”, jotta hän voi sitten ilmoittaa päätöksen lehdistötilaisuudessa. Liikemies ja Moskovalaisen TsSKA joukkueen puheenjohtaja Evegeni Ginner keskeyttää puheenjohtajan avauksen kovin sanoin: “Katsokaa häntä, olisipa minulla painava esine, heittäisin sinua sillä päähän Kolja… Miten voit… Olla tollainen? Eläin, katsokaa nyt häntä!”

 

Oligarkki ja Dagestanilaisen Anzhi-joukkueen omistaja Suleiman Kerimov tulkitsee Ginnerin tunteenpurkauksen ymmärrettävään muotoon: “Liiton hallitus voi joutua pakotelistalle.” Ja Ginner täydentää: “Enkä minä sitten voi matkustaa tästä johtuen…”

 

Puheenjohtaja ei häkelly, mutta ottaa etäisyyttä päätöksentekoprosessiin: “Luonnollisesti. Puhutaan siitä mitä sanon tiedotustilaisuudessa. Tehkää päätös. Älkää luennoikaa minulle. Minä menen ja ilmoitan kantanne.”

 

Kokous siirtyy keskustelemaan myöntävän päätöksen mahdollisista seurauksista ja maailmalla levinnyttä kampanjaa MM-kisojen Venäjältä poisottamisesta. Venäjän rautateiden johtaja Vladimir Jakunin, äänekäs patriootti,  joka oli jo valmiiksi pakotelistalla, otti tiukan kannan: “Meidän maa on pakotelistalla. Meidän presidentti seisoo yksin linnoitusten päällä. Ja te keskustelette täällä siitä että teille tulee pakotteita? Kyllä niitä tulee! Ihan sama mitä teette. Vaikka ryömitte mahallanne niiden edessä - pakotteet tulevat joka tapauksessa! Seuraa riitelyä siitä, kuka pelkää pakotteita, kuka on maan taloudelle tärkeämpi ja 2018 MM:n kohtalosta ylipäänsä. Keskusteluun puuttuu henkilö, jota ei nauhoituksen perusteella pystytty tunnistamaan ja toteaa, että jalkapalloliiton sääntöjen mukaan joukkueiden on kuuluttava alueellisen jalkapalloliittoon, ja Krimin liitot voidaan hyväksyä vasta varsinaisessa kokouksessa. Kokouksen puheenjohtaja ohittaa liittonsa säännöt ja toteaa että päätös olisi tehtävä nyt.

 

Liikemies ja Krasnodarin joukkueen omistaja Sergei Galitski ei ollut valmis tekemään päätöstä, vaan esitti vaihtoehtoisia ratkaisuja. Ehkä perustamme Krimille pari joukkuetta lisää ja he pelaavat ainakin seuraavan vuoden keskenään? Tai sitten Krimiläiset joukkueet rekisteröityvät mannervenäjän puolella, jolloin teknisesti ottaen eivät rikkoisi UEFA:n tai FIFA:n sääntöjä pelatessaan Venäjän liigassa? Galitski painottaa vielä olevansa valmis tekemään myönteisen päätöksen, jos tällainen käsky tulee maan poliittiselta johdolta, mutta huomauttaa ettei sellaista käskyä ole. Kokous keskustelee joukkueiden rekisteröinnistä mannervenäjän puolelle ja valtiontalouden tarkastusviraston entinen johtaja Sergei Stepashin tuo oman nerokkaan näkemyksensä esille: “Meille on tärkeää että nämä joukkueet pelaavat [Venäjällä]. Ja he tulevat pelaamaan! Se missä [ovat juridisesti rekisteröityneet], luoja… Meillä puolet maasta on toistaiseksi rekisteröitynyt veroparatiiseissa.”

 

Ginner valittaa siitä, että Krimin liittämisestä on jo yli kuukausi, mutta heillä ei ole vielä mitään raporttia tai käskyä, jonka perusteella he voisivat tehdä päätöksen. Jakunin tulkitsee että Putinin päätös liittää Krim Venäjään on se käsky mitä he kaikki toivovat, ja mitään keskustelua asiasta ei pitäisi enää käydä. Kokouksen puheenjohtaja Tolstykh toteaa ettei silmänkääntötemppu, jossa Krimin joukkueet ovat rekisteröityneet mannervenäjälle, mutta pelaavat Krimillä, tule menemään UEFA:ssa läpi.

 

Galitski toistaa odottavan kantansa: “...meneillään on monimutkainen poliittinen peli. On mahdollista olettaa ettei maamme johtaja tarvitse tätä? Jos emme kysy häneltä, ja teemme tämän, on mahdollista ettei hän ole kiitollinen meille… Me tarvitsemme poliittista konsultaatiota. Keskusteluun nousee jälleen mahdollisuus menettää MM-2018 ja Jakunin toistaa päätöksen Krimin liittämisestä olevan kaikki mitä he tarvitsevat päätöksenteon tueksi. Öljy-yhtiö Gazpromneftin ja Zenit-jalkapalloseuran hallitusten puheenjohtaja Aleksander Dykov tuo esille pointin joka on muilta jäänyt huomaamatta: “On selvää että poliittinen päätös on jo tehty - Krim on osa Venäjää. Mutta kuitenkin Gazprom ei mene Krimille, Rosneft ei mene Krimille, [valtion rautatiet] ei mene Krimille, Sberbank ei mene Krimille… Ja asiat eivät ole näin muuten vaan. Käyttäkäämme vielä muutama tunti soittaaksemme [presidentin kanslian johtajalle]... ...Minun yhtiöllä (Gazpromneftilla) oli mahdollisuus mennä Krimille, mutta onneksi kävin [kysyin asiasta]... …Minulle sanottiin että älä edes harkitse asiaa. Olisin tietenkin voinut [viedä yhtiön Krimille], niistä lähtökohdista mitä olemme kuulleet täälläkin, mutta olisin ottanut turpaani siitä.”

 

Keskustelu jatkuu vielä pitkään ja menee välillä tunteelliseksi. Galitski: “Rakensin yritystäni 25 vuotta, markkina-arvo 30 miljardia tällä hetkellä. Ja se, että me kaikki joudumme pakotelistalle on mielestäni varmaa… Ja se, että yhtiöni halpenee 4-5 kertaisesti ja tulee maksamaan 7 miljardia 30:sta… Tämä on selvää, se on minun henkilökohtainen asiani. Ja on selvää että olen valmis kärsimään sen. Mutta tämä on valtava summa rahaa. Minulla on töissä 250 tuhatta ihmistä - se on Venäjän suurin yritys. Ja haluaisin pyytää konsultaatiota [presidentin] kanssa. Vasta sen jälkeen olen valmis tuhoamaan sen, mitä olen rakentanut 25 vuotta.

 

Lopulta kokous päätyy odottamaan pari päivää selvittääkseen Putinin kannan ja myönteinen päätös tehtiin 8. elokuuta, ja se tulee voimaan 12. elokuuta. Fifan delegaatio on jo päättänyt matkasta Ukrainaan keskustellakseen paikallisen jalkapalloliiton kanssa “jalkapalloklubien anneksaatiosta”. Kukaan ääninauhoilla kuulluista henkilöistä ei toistaiseksi ole kiistänyt niiden aitoutta. Kaikkien jalkapallobyrokratiaa tuntevien toimittajien mielestä nauhoitus on todennäköisesti aito. Mitä voimme päätellä tästä?

 

1. Venäjän jalkapalloliiton hallituksessa istuu aika jännittäviä hahmoja. Kuvitelkaa että Palloliiton hallituksessa istuisi VR:n, Neste Oilin ja Keskon toimitusjohtajat, Raimo Sailas ja Vesa Keskinen.

 

2. Venäjän päätöksenteko ei ole kaikki Putinin käsissä. “Pikkuasioiden” johtajilla on vapaat kädet käytännön järjestelyihin. Strategisia linjauksia tehdessä he yrittävät lukea signaaleja ja trendejä Kremliä miellyttävästä käytöksestä. Mitään hankalia ja vaikeita päätöksiä he eivät kuitenkaan halua tehdä ilma eksplisiittistä käskyä.

 

3. Lännen pakotteet pelottavat venäläistä eliittiä. He voivat elää niiden kanssa, mutta menevät “tulen alle” vain Putinin käskystä.

 

4. Lännen pakotteet pelottavat venäläisiä suuryrityksiä. Krim ilman valtion rautateitä, Gazpromia, Sberbankia ja Rosneftia on sama kuin Ruotsi anastaisi Ahvenanmaan, mutta sinne ei tulisi yhtään Ikeaa, Systembolagetin tai H&M:n myymälää, ja nuuskaa myyvää kioskia. Tai jos Helsinki miehittäisi Sipoon, muttei rakentaisi yhtään pyörätietä, toisi kouluihin kasvispäivää ja Helsingin Energia ei koskisi paikalliseen sähköverkkoon tikullakaan.

 

5. Venäjä pelkää tosissaan voivansa menettää MM-kisat 2018. Jos nämä kisat menevät nyt jonnekin muualle, niitä ei maahan saada todennäköisesti enää Putinin elinaikana.

 

6. Galitskia käy sääliksi. Hän on tehnyt omasta Magnit-elintarvikekauppaketjusta maan suurimman yrityksen, ei Putinin ansiosta, vaan hänestä huolimatta. Silti, hän joutuu tekemään päätöksiä Putinin toiveiden mukaisesti, muuten menettää elämäntyönsä.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Seppo Hildén

Tähän ei voi todeta muuta kun että pallo on Venäjällä.

Siis mitä tulee Lannen asettamien pakotteiden poistamiseen.

Niko Sillanpää
Käyttäjän JormaHrknen kuva
Jorma Härkönen

Kiitos Anton käännöksestä. Todella mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä kurkistus oligarkkien "sielunelämään" Putinin puristuksessa.

Novaja Gazeta taitaa olla enää ainoa kriittinen sanomalehti, jonka annetaan ilmestyä?

Käyttäjän anikolen kuva
Anton Nikolenko

Ei ole ainoa, mutta se on profiloitunut tutkivaan journalismiin.

Käyttäjän anikolen kuva
Anton Nikolenko

Todettakoot vielä Seppo Paasikalliolle että poistan kommentit jotka a) eivät kosketa tekstissä käsiteltyä aihetta b) ovat NWO-tyylistä salaliittoteoria-roskaa. "Yhdysvallat on syypää kaikkeen" on oikeasti jo tosi kulunut ja väsynyt läppä.

Toimituksen poiminnat