Siellä, täällä, kaikkialla

Itä-Ukrainan uskomattomat kansanäänestykset

11. toukokuuta Donetskin ja Luganskin alueella pidettiin kansanäänestykset, jotka johtivat alueiden itsenäisyysjulistuksiin. Kansainvälinen yhteisö ei tunnustanut vaaleja, koska ne olivat vastoin kansainvälistä oikeutta ja Ukrainan omaa lainsäädäntöä. Jätetäänpä hetkeksi juridiikan koukerot syrjään ja sovelletaan tilastotiedettä sekä “maalaisjärkeä” äänestyksen tuloksiin. Tapahtuiko ääntenlaskennassa räikeitä virheitä? Ei tapahtunut, sillä kukaan ei edes vaivautunut laskemaan ääniä.

 

Itsejulistetun Donetskin kansantasavallan keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Roman Ljagin ilmoitti alueen kansanäänestyksen tulokset klo 23.30 eli puolitoista tuntia äänestyspaikkojen suljettua: 89,7% itsenäisyyden puolesta, 10,19% vastaan ja 0,74% mitätöityä ääntä. Yhteensä 100,63%. Seuraavan päivän tiedotustilaisuudessa lukemat pysyivät samoina. Ljagin, joka ilmeisesti pätevöityi vaalilautakunnan puheenjohtajaksi yhteenlaskutaitojensa ansiosta, alkoi epäröimään, mutta vieressä istunut kansantasavallan johtaja Pushilin vahvisti, että puolesta-lukema on juuri 89,7 eikä 89,07. Mitätöityjen äänestyslippujen absoluuttiseksi määräksi ilmoitettiin 2534 ääntä, mikä oli äänestäneiden määrän perusteella 0,1% äänistä, vaikka virallisissa tuloksissa hylättyjen äänten osuus oli edelleen 0,74%.

 

En jaksa nyt puuttua kaikkiin virheisiin, joita virallisissa vaalituloksissa oli - ovathan yhteenlasku-, jakolasku- ja pyöristyssäännöt tunnetusti vaikeita asioita. Haluaisin vain onnitella Donetskin kansantasavallan keskusvaalilautakuntaa uskomattomasta suorituksesta. He saivat pidettyä kansanäänestyksen vaikeissa olosuhteissa ja “laskivat” yli 2,5 miljoona ääntä alle puolessatoista tunnissa. Erityismaininnan saavat Mariupolin ääntenlaskijat, jotka myös ehtivät laskea kaupungin neljässä äänestyspisteessä annetut 150 000 ääntä alle kahdessa tunnissa. Vertailun vuoksi: Helsingissä oli eurovaaleissa yli 160 äänestyspaikkaa, mutta tuloksia joutui odottamaan yli puolenyön. Meillä on paljon opittavaa.

 

Entäs Luhanskin alueen vaalit? Tällä videolla itsejulistetun Luhanskin kansantasavallan keskusvaalilautakunta kertoo vaalitilastoja:

 

äänioikeutettuja: 1 807 739

annetut äänet: 1 359 420

mitätöidyt äänet: 10 060

lasketut äänet 1 349 360

äänet puolesta: 1 298 084

äänet vastaan: 51 276

 

Lasketaanpas sitten vähän:

 

äänestysaktivisuus = 1349420/1807739 = 75,2000%

puolesta äänestäneet = 1298084/1349360 = 96,2000%

vastaan äänestäneet = 51276/1349360 = 3,8000%

mitätöidyt äänet = 10060/1359420 = 0,7400%

 

Kylläpäs tuli nättejä lukuja, joten päätin ilmoittaa prosenttiosuudet neljän desimaalin tarkkuudella. Näin nättejä lukuja esiintyy yleensä vain keksittynä, vaikkapa matematiikan kokeessa. Luhanskin vaaliviranomaisten toiminta on ihailtavaa. Äänestyspaikoille jaettiin äänestyspäivänä tismalleen yhtä monta äänestyslipuketta kuin oli äänestäjiä - ihan kuin äänestysaktiivisuus olisi ollut etukäteen tiedossa! Äänestyspaikoilla oli myös tiukka kuri: Yhtään äänestyslipuketta ei hävinnyt eikä kukaan ääntenlaskijoista tehnyt virhettäkään: äänestysuurnista löydettiin yhtä monta lipuketta kuin äänestäjille oli annettu. Toisaalta vaalivirkailijat ilmeisesti unohtivat ne yli 15 tuhatta äänestäjää, jotka äänestivät äänestyspaikkojen ulkopuolella (vanhukset, sairaalat jne.), sillä ilmoitettu vaalitulos täsmää ainoastaan äänestyspaikkojen tulosten kanssa. Jännästi Donetskin ja Luhanskin hylättyjen äänien osuus oli molemmilla 0,74%

 

Venäjä tietenkin tunnusti Itä-Ukrainan kansanäänestyksien tulokset, vaalimenetelmät olivat niin tutun oloisia. Venäjän reaktiota Ukrainan presidentinvaaleihin saamme odottaa vielä pitkään.

 

Aiheesta on ensimmäisenä kirjoittanut Aleksander Kireev, mutta olen tarkistanut hänen lukunsa ja laskelmat alkuperäisistä lähteistä/taskulaskimella.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Anton Nikolenko. Ukrainan kaapparihallinnon keskusvaalilautakunnalta meni viikko aikaa presidentinvaalien ääntenlaskennassa. Viikko tarvittiin tuloksen, äänestäneiden ja äänestysprosentin manipuloinnissa.

Petro Poroshenko julistettiin president1ksi epämääräisten ovensyykyselyjen perusteella. Poroshenko on käyttänyt presidentin valtaoikeuksia vaikka hän astuu virkaansa vasta 7. kesäkuuta?

Kun olet kovin kiinnostunut äänestäjistä ja prosenteista, laske vielä EU:n parlamenttivaalien äänestysprosentteja. Suomen äänestysprosentiksi ilmoitettiin 40,9, kun se oli oikeasti vain 39,2. Miksi? Ja koko EU:n äänestysprosentiksi ilmoitettiin 43,1, kun se oli oikeasti alle 40. Miksi?

Käyttäjän anikolen kuva
Anton Nikolenko

Kyllähän sinä Rauno varmaan tiedät mistä on kyse. EU:ssa ja Ukrainassa on vallassa fasistien ja juutalaisten salaliitto.

Kalevi Wahrman

Eikös "nykyhallinto" ole nimen omaan ahdistellut juutalaisia, no tietysti myös kommunisteja, käyttäen nyrkkejä ja tulta.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Mikä ihmeen kaapparihallitus? Maa alkoi polttamaan Janukovichin jalkojen alla ja hän katsoi parhaaksi lähteä maanpakoon. Ukrainassa Janukovits olisi joutunut vuosiksi vankilaan valtion varojen kavaltamisesta joten on houkuttelevampaa elää Venäjällä rikkaana ja Putinin kaverina kuin istua ukrainalaisessa vankilassa tiilenpäitä lukemassa.

Ukrainan rikoslain 191. pykälä määrittelee kavaltamisen ja sen, miten siitä rangaistaan:

http://www.legislationline.org/documents/action/po...

Ottaen huomioon Janukovichin luottamusaseman väärinkäytön, jatkuvan kavaltamisen suuressa mittakaavassa ja järjestelmällisyyden tässä korruptiossa, niin Janukovichin tuomio olisi ollut jotain 7 ja 12 vuoden väliltä sekä hän olisi menettänyt omaisuutensa.

Lintunen kai voisi kertoa, että miten hammaslääkärin koulutuksen saanut presidentti Janukovitsin poika Oleksandr on saanut rakennusliikkeen johtajana kasaan satojen miljoonien eurojen arvoisen omaisuuden?

http://en.wikipedia.org/wiki/Oleksandr_Yanukovych

Sanalla sanottuna tuossa haisee korruptio. Ukrainan valtio luultavasti osti rakennusurakoita Oleksandrin yritykseltä ja oli valmiina maksamaan kovaa ylihintaa.

Lintunen antaa itsestään aika oudon kuvan kun hän keskittyy pelkästään syyttämään Ukrainan nykyhallintoa kaappareiksi, mutta samalla hän ei huomaa, että Ukrainan perustuslain 2. pykälän mukaan Ukraina nykyrajoilla on jakamaton ja koskematon. Tosiasiassa separatistit, joiden taustavoimana Venäjä häärii, niin rikkoivat tuota pykälää vastaan silloin kun Venäjä liitti Krimin itseensä.

Lähteet:

http://en.wikisource.org/wiki/Constitution_of_Ukra...
http://en.wikisource.org/wiki/Constitution_of_Ukra...

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Krim osana Ukrainaa olisi ollut varsin lupaava matkailukohde eurooppalaisille turisteille ja siten tukenut elpymistä ahdingosta. Nyt se on Transnistriaa vastaava alue, joka tuskin houkuttelee matkustajavirtoja ei-persaukisista maista. vai oletteko kuullut ryntäyksestä Transnistriaan?
Tiedätkö Anton, miten kiinteistö-ja lomaosakekauppa on kehittynyt Sotchissa, luultavasti paljon merkkaamattomia kohteita, kestääkö pylly pesuvettä kaikilla?

Käyttäjän anikolen kuva
Anton Nikolenko

En ole tarkkaan Sochin kiinteistömarkkinoihin tutustunut, mutta minulla on sellainen käsitys, että se alkaa olemaan täyteen rakennettu ja hinnat ovat korkealla.

Krimin tilanne sen sijaan tulee olemaan täysi katastrofi. Alueella kävi aikaisemmin 6 miljoona turistia, joista 4 miljoona ukrainalaisia. 80-90% ihmisistä tuli autolla tai junalla, loput lentokoneilla. Nyt liikenne maitse on käytännössä poikki ja lentoliikenteen 20% kasvu ei riitä kattamaan tätä vajetta.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Anton Nikolenko. EU:ssa ja Ukrainassa on vain yksi salaliitto. Se on NATO:n ja EU:n salaliitto. Ukrainan laillinen hallinto torjui 2010 NATO-jäsenyyden. Sama hallinto kieltäytyi 2013 EU:n lähentymissopimuksesta. Tässä salaliiton syyt ja seuraukset neljässä pienessä lauseessa.

Petri Luosto. En ole perehtynyt Ukrainan perustuslakiin. Oletan kuitenkin, että myös Ukrainassa ihminen tuomitaan vasta oikeudessa. Näin oli ainakin vielä viime vuonna. Tästä uudesta vallankaappaajien joukosta en ole niinkään varma.

Veikko Mäkitalo. Krimin tasavallan johto haki kansanäänestyksen jälkeen liittymistä Venäjän federaatioon, minkä Venäjän duuma sitten hyväksyi. Transnistria ja Krim ovat kaksi eri asiaa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Itäisen Ukrainan "bandiitit", joita Venäjä tukee, ovat todellakin ampuneet ihmisiä ilman oikeudenkäyntiä.
Nyttemmin on herännyt epäilys, että he ovat ampuneet myös matkustajakoneen alas. Ampujia ei ole tavoitettu eikä tuomittu oikeudessa. Vanha Lex Sovietica onkin nykyisin Lex Novorussia.
Tässä mielessä Lintunen on oikeassa. :D

Toimituksen poiminnat